torstai 12. toukokuuta 2011

Kermainen intialaismättö ja pari muuta ohjetta

Apua, tästähän on hyvää vauhtia tulossa kokkausblogi. Ja sitä kun juuri yritin pitkään vältellä. Noh, mutta ajat muuttuvat, tavoitteet muuttuvat ja... pistetääs nyt se resepti sitten jakoon.

Eli bongasin jokunen vuosi sitten Hesarin D-osiosta muutaman reseptin intialaista ruokaa ja päätettiin siipan kanssa niitä kokeilla, molemmat kun ollaan intialaisen safkan ystäviä. Ohjeiden joukossa oli lammaskorma, jonka suurena korma-fanina ja kasvissyöjänä muunsin itselleni sopivaksi. Toinen kestosuosikkini on linssimuhennos eli dhal. Lisukkeena meillä on yleensä ollut basmatiriisi. Ja jos oikein innostutaan, niin saatetaan tehdä myös naan-leipää ja kurkku-raitaa. Pitäkää hyvänänne, kokeilut omalla vastuulla.

Kasviskorma
n. 500g kasviksia (porkkana, bataatti, sipuli, kukkakaali, peruna, parsakaali - mistä nyt satut eniten tykkäämään)
2-3 valkosipulin kynttä
loraus öljyä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1tl mustapippuria
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
ripaus kardemummaa
1 tl sitruunamehua

Suurustamiseen: 2 dl kookosmaitoa 2 tl vehnäjauhoja
Kuori ja pilko vihannekset. Esikeitä niitä n. 5-10 min. Kaada ylimääräinen vesi pois, lisää mausteet, kookosmaito ja vehnäjauhot. Hauduta kannen alla riittävän kauan, ehkä n. 20 min. (vaikea sanoa, kun en ole koskaan ottanut aikaa...).

Linssimuhennos eli dhal
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 rkl öljyä
n. 4 dl vettä
2 dl punaisia linssejä
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1/2 tl cayennepippuria
1/2 tl paprikaa
suolaa

Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota ne öljyssä. Lisää vesi ja kylmällä vedellä huuhdotut linssit. Lisää mausteet ja anna kiehua noin 20-25 min. Muhennos on valmista kun linssit ovat kypsiä.


Naan-leipä
2 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl jugurttia
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
3 rkl öljyä tai voita

Murenna hiiva haaleaan nesteeseen, lisää sokeri ja suola. Lisää jauhot ja öljy. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo taikinasta tanko ja jaa n. 12 osaan. Pyörittele pulliksi ja anna kohota liinan alla n. 10 min. Kauli pullista liitteitä leipiä ja paista ne 225-asteisessa uunissa.

Kurkkuraita
2 dl maustamatonta jugurttia
2-3 dl karkeaksi raastettua kurkkua
1/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus juustokuminaa
1/2 tl sokeria
tuoretta minttua

Sekoita ainekset keskenään ja anna vetäytyä hetken jääkaapissa.

Ei kommentteja: