sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Kaupunki on edelleen paheiden pesä

Aiemmilla vuosisadoilla, kun kaupungistuminen ei ollut vielä näin pitkällä ja teollistuminen vasta tuloillaan, kaupunkeja pidettiin yleisesti paheiden pesinä, joissa yhteiskunnan lieveilmiöt kuten rikollisuus, köyhyys ja prostituutio jylläsivät. Nykyään tilanne on toinen. Kaupungit kukoistavat maaseudun vanhetessa ja rapistuessa. Tosin jos asiaa tarkastelleen ekologisuuden perspektiivistä kaupunki ei nappaakaan pisteitä kotiin. Tämä käy ilmi tämänpäiväisen Hesarin Sunnuntai-sivujen ajatuksia herättävästä jutusta "Kaupunkilainen saastuttaa enemmän kuin maalainen".

Aalto yliopistossa on nimittäin tutkittu eri asuinalueilla elävien hiilijalanjälkiä Suomessa ja yllätys yllätys: tutkimuksen mukaan kaupunkilainen näyttäisi saastuttavan enemmän kuin maalla asuva. Pointtina on nimen omaan se, että kaupunkilainen elämäntapa on kuluttavampi kuin maalainen. Kaupunkilaiset shoppailevat, syövät ulkona ja matkustelevat useammin kuin maalla asuvat.

Tärkein seikka, mikä jutusta nousee esiin on se, että elämäntavan ekoloogisuuden mittaamisessa kokonaisuus ratkaisee. Tutkijoiden mukaan julkisissa keskusteluissa on aivan liikaa keskitytty liikenteen päästöihin muiden saastuttajien kustannuksella. Tähän perustuu pitkälti myös se väite, että maalaisen elämäntapa on ekologisempi. Vaikka maaseudulla pitkien välimatkojen takia ajellaan enemmän autolla, eläminen kuluttaa siellä vähemmän luonnonvaroja kuin kaupungissa.

Loogiselta kuulostaa. Yhden asian demonisoinnilla ei voiteta mitään ei myöskään viherpesulla eikä varsinkaan saarnaamisella. Pitkällä tähtäimellä kyse on minusta siitä, että on hyväksyttävä se tosiasia, että jos jatkamme samaan malliin, tällä planeetalla ei kohta elellä. Seuraava askel onkin sitten elämäntapamme raju muutos. Kaikesta kivasta ei tarvitse luopua, mutta uhrauksia tarvitaan - kaikilta.

Helsingin Sanomat 22.5.2011 Suomessa kaupunkilainen saastuttaa eniten
(Laajempi juttu paperiversiossa)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täytyypä pistää tänne kommentteihin tämä Soininvaaran vastine, koska tuosta Hesarin jutusta saattoi saada vähän väärän kuvan: http://www.soininvaara.fi/2011/05/22/pendelointi-saastaa-ilmastoa/

Vaikka kyllähän siinä Hesarin jutunkin lopussa jossain kohtaa mainittiin, että nämä "maaseudulta" kaupungissa työssäkäyvät ovat ne kaikista ongelmallisin ryhmä.

Pia kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos linkistä. Olihan siinä Hesarin jutussa paljonkin parantamisen varaa, mutta näin se usein menee kun tieteestä ja tutkimuksista uutisoidaan. Jotain nostetaan esiin toisten asioiden kustannuksella ja yleistyksiä tulee väistämättä tehtyä. Pitäisi lukea varsinainen tutkimus, jotta voisi sanoa siitä yhtään mitään.

Minusta on joka tapauksessa aika turhanaikaista etsiä sitä "pahinta" ympäristön saastuttajaa. Rakentavampaa ja tulevaisuuden kannalta järkevämpää olisi oikeasti keskittyä siihen, miten jengi saataisiin muuttamaan elämäänsä ekologisempaan suuntaan ja miten yhteiskunnan tulisi sitä edistää.