perjantai 29. huhtikuuta 2011

Vegaanivappu

En muista olenko tullut maininneeksi (enkä jaksa tarkistaa, sori), että olen ollut koko kevään maidottomalla ja munattomalla dieetillä. Pikkutermiitillä epäillään allergiaa ja kun mä vielä imetän, niin todennäköisimmät allergian aiheuttajat on eliminoitu myös minun ruokavaliostani.

Pakko myöntää, että vegaaniruokavalio (lisättynä kalalla, mikähän tällaisen ruokavalion nimi muuten olisi?) on ollut paljon haastavampi kuin oletin. Ei siksi, etteikö korvaavia tuotteita ja reseptejä löytyisi, vaan siksi, että olen niin addiktoitunut tiettyihin maitoa sisältäviin juttuihin. Esimerkiksi latteen ja fetajuustoon. Toinen murheenkryyni on ollut tarjoiluista kieltäytyminen vieraisilla sekä ongelma löytää ravintoloita, joissa olisi muutama vegaaninen vaihtoehto. Tai edes kala-annos, jossa ei olisi käytetty maitoa ja munaa.

Any case, tämän kirjoituksen pointti on siinä, että kun nyt olen joutunut/päässyt tai päässyt/joutunut pohtimaan tätä asiaa syvemmästi, niin voisin hieman jakaa kokemuksiani, jos vaikka joku pääsisi aavistuksen helpommalla. Ja jos jollain on vinkkejä erityisesti ravintoloista, joissa on loistava vegaanimenu, olisin enemmän kuin kiitollinen. Itämaiset ravintolat ovat usein hyviä vaihtoehtoja, mutta niiden lisäksi olisi kiva saada muitakin listalle.

Toivottavasti tuo vegaani-termi ei nyt sitten karkota imetysdieetillä olevia lihansyöjä-äitejä, sillä kysehän ei ole mistään sen kummemmasta kuin maidottomista ja munattomista ruoista, joissa minun tapauksessani nyt sitten ei ole myöskään lihaa mukana. Tuli tämäkin mieleen kun oli tuossa taannoin se hurja keskustelu kasvisruokapäivästä...

Ja näin lopuksi jotain otsikkoonkin liittyvää. Tekaisin tänään nimittäin kulhollisen vegaanimunkkeja (tai maidottomia ja munattomia munkkeja), joista tuli yllättäen ihan "aitojen" makuisia. Vastoin melko yleistä käsitystä, vegaanikin voi syödä hyvin ja perinteisiäkin herkkuja. Tekeillä on vielä perunasalaatti, katsotaan päätyykö se kokeilu tänne.

Luomuvegaanimunkit 2011

Tässä vielä resepti, jonka bongasin täältä.

Vegaanimunkit (12 kpl)
2,5 dl kauramaitoa
25 g hiivaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl suolaa
2 tl kardemummaa
6,5 dl vehnäjauhoja
loraus rypsiöljyä taikinaan ja runsaasti paistamiseen


- Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita sokeri, suola, kardemumma sekä n. 5 desiä jauhoja. Alusta sitten öljy ja loput jauhot taikinaan ja vatkaa sitä sen aikaa, että saat sopivan tuntuisen taikinan.
- Nostata reilu puolituntia. Paista munkkirinkilät tai -pallurat  kuumassa öljyssä. Paras paistolämpötila löytyy kokeilemalla ja riippuu munkkien koosta.
- Kierittele munkit heti paiston jälkeen sokerissa ja sitten vain nautiskele!

9 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Tamperehan on vegaanille loistava paikka (ainakin Suomen mittapuulla). Tampereesta on tehty opaskin, jossa on lueteltuna kaikki ravintolat, joista saa vegaanista ruokaa. Sitä sai muistaakseni kasvisravintoloista.

Lattea saa tehtyä soijamaidolla tai kauramaidolla. Kahviloissakin on usein soijamaitoa, kun vaan kysyy. Fetaa on vaikeampi korvata...

puolitie kirjoitti...

Kiinnostuneena seuraan, joska "vegaaniruoka"-raportointi jatkuu. Mä aina välillä itsekin suunnittelen vähän laajempaa vegaanisten ruokien kokeilua, vaikka kokonainen ruokavalionmuutos ei ole mitenkään suunnitelmissa. (lakto-ovo-kala-vege).

P.S. Joku vegaani vielä syö pelihousunsa, kun huomaa sanat vegaaniruokavalio ja kala samassa lauseessa :)

Kamomilla kirjoitti...

Täällä yksi pelihousunsa syövä ilmoittautuu :)

Vegaanileivonta ei ole yhtään vaikeaa - useissa tapauksissa se on jopa helpompaa kuin munallinen leivonta, koska ei tarvitse välittää salmonellariskistä tai siitä, onko vatkauskulho varmasti kuiva jne. Blogistani löytyy noin parisataa vegaanista leivontareseptiä, joten sieltä vaan testailemaan. Kannattaa myös lukea Kananmunatta keittiössä -teemasivu, jossa on kerrottu, miten suhtautua kananmunaan reseptissä, josta haluaa tehdä munattoman.

Anonyymi kirjoitti...

Etsimäsi termi on "peskovegaani" - tosin vain, jos puhutaan ruokavalioveganismista, jolloin pitäisi toisaalta olettaa myös, ettei käytä liivatetta, eläinperäisiä lisäaineita jne. Näissä asioissa vedetään termistön suhteen yleensä paljon mutkia suoriksi.

Kananmunankorviketta on myös olemassa (erilaisten vaihtoehtojen lisäksi), kulkee esimerkiksi nimellä No Egg, jota saa vähänkin suuremmista supermarketeista.

Pia kirjoitti...

Anna: Mahtavaa. Onkohan sitä listaa olemassa netissä? Sen yhden vinkkaamasi paikan tiedänkin parin muun ohella, mutta muuten olen aika out Tampereen vegaanisista ravintolakuvioista tällä hetkellä. Veganissimoon menisin kyllä heti, jos se olis vain pystyssä.

puolitie: Tällä hetkellä näyttää siltä, että imetysdieetti jatkuu niin kauan kuin imetän, joten voin melko suurella todennäköisyydellä taata, että myös vegaanikokkailut ja niistä raportointi jatkuvat. Semminkin kun niitä todistetusti joku lukee :)

Tietty porukka vetää varmaan muutenkin herneen nenään kirjoituksistani, joten tuskin tuo kalan ja vegaanin yhdistäminen enää kovin paljon hallaa tekee :)

Kamomilla: Suurkiitokset vinkistä! Käyn hetimiten tsekkaamassa blogisi ja nappaan reseptejä kokeiluun. Kyllä tää nettiaika on mahtavuutta :)

Khar-muur: Kiitos, peskovegaani tosiaan. Sopinee minuun, koska kalaa syön ihan vain tiskiltä ostettuna kalana ja vältän liivatetta sekä suurinta osaa lisäaineista.

Täytyypä tsekata, josko tuota No eggiä löytyis omasta marketista. Runsauden sarvessa ja muissa erikoisliikkeissä sitä varmaan kyl on.

Anna kirjoitti...

Mä oon ollut ruokavalioltani vegaani lähes 17 vuotta. Kananmunan korvaaminen onnistuu ihan helposti ilman tuota no egg-jauhettakin. Esi. letuista vain jäten sen pois, vehnäjauhot kyllä sitovat taikinaa riittävästi.

Anna kirjoitti...

Niin äsken piti sanoa, että en ole onnistunut löytämään sitä listaa netistä. EO-foorumilla on ainakin ollut siitä puhetta ja siellä on myös ollut juttua Tampereen vegaanitarjonnasta muutenkin.

Kamomilla kirjoitti...

Tampereen ravintolakartoitus on kyllä tulossa nettiin jossain vaiheessa, mutta ajankohta ei ole vielä tiedossa. Siihen saakka viime keväänä julkaistua Syömään!-opasta voi kysellä esim. Runsaudensarvesta, sillä ravintoloista se varmaankin on jo loppunut.

Pia kirjoitti...

Kiitos vinkeistä Anna ja Kamomilla. Minäpä kysäisen opasta Runsauden sarvesta, kun keskustaan päin on seuraavan kerran asiaa.

Netissä lista leviäisi ja tavoittaisi varmasti paremmin, joten toivottavasti tulee pian!