maanantai 4. huhtikuuta 2011

Ruisleipä ilman juurta

Kokeilin tuota otsikossa mainittua itse asiassa jo muutama päivä sitten, mutten ehtinyt aiemmin raportoimaan. Eli nyt tuli testattua ja lopputulos on, että aika hyvää ruisleipää pystyy tekemään ilman juurta. Koska en löytänyt yhtä hyvää reseptiä, joka olisi tuntunut juuri omalta, sovelsin parhaani mukaan muutamia nopeasti netistä bongaamiani. Ohjeesta tuli jotakuinkin tällainen:

n. 20g hiivaa (vajaa puoleta tuorehiivapaketista)
6 dl kädenlämpöistä vettä (toiseen pistin n. 2,5 dl kotikaljaa, toimi aika kivasti)
2 rkl sokeria (jos kotikaljaa on mukana niin sitten ei tarvitse, ettei makeutta tule liikaa)
riittävästi ruisjauhoja
lisäksi käytin leipien muotoilussa vähän vehnäjauhoja, mutta ruisjauhoillakin olis varmaan pärjännyt


Paistoin aluksi 225 asteessa n. 15-20 min. ja sen jälkeen vielä 200 asteessa n. 30-40 min. Ja lopuksi liinan alle vetäytymään.

Tattadadaa... minusta tuo jopa näyttää ihan ruisleivältä.

Täytyy sanoa, että ihmetyin suuresti lopputuloksesta. Oli meinaan hyvää ruisleipää. Ja siippakin kehui ylitsevuotavammin kuin normaalisti, josta päättelin, että taisi olla ihan jees.

Kun tämä leivän teko on näin kivaa ja helpohkoa, niin taidanpa ottaa viikko-ohjelmaan ainakin yhden leivän pyöräyttämisen. Uusia reseptejäkin voisi kokeilla, myös niitä juurella tehtäviä, kun nämä kaksi alkavat olla jo hallussa.

1 kommentti:

Heyniis kirjoitti...

Vaikuttaa helpolle ohjeelle! Pitikös tuota taikinaa tai itse leipää kohotella missään vaiheessa? No nyt lähtee kokeiluun, selviääpä se silläkin ;) Paitsi jos ehdit vastata ennen kuin olen iskenyt leivän uuniin... ota aikaa! ;D