tiistai 18. tammikuuta 2011

Kuulumisia ja ekovauva-arkea

Terveisiä täältä vauva-arjesta. En ole kokonaan hautautunut kakkavaippojen alle, mutta kyllä tämä niin hektistä on, ettei vapaina hetkinä ensimmäisenä tule blogin kirjoittaminen mieleen. Kunhan arki tästä vielä hieman tasoittuu, niin eiköhän kirjoitustahtikin hieman tiivisty.

Lapsen myötä kodin on vallannut uskomaton määrä uutta tavaraa. Siksipä ekoilu arjessa nouseekin erityisen merkittävälle sijalle juuri lapsiperheissä. Vaipat ovat tietysti helpoin ja ilmeisin esimerkki asiasta, jossa ekoilun merkitys on suuri. Ennen lapsen syntymää en ollut varautunut enkä pohtinut muuta kuin vaippojen ekologisuutta. En ollut ajatellut, että vauva tarvitsee myös kaikenlaisia liinoja, pyyhkeitä ja puhdistusliinoja päivittäisen hygienian hoitoon. Osittain tämä johtui siitä, että olin jättänyt vauvatavaroiden pohtimisen ja hankinnan äitiysloman huoleksi. Ja kuten tiedätte, en ehtinyt tuota äitiyslomaa viettää lainkaan ennen kuin lapsi jo putkahtikin maailmaan.

Aluksi käytin vauvan pepun puhdistamiseen sairaalasta erään vaippafirman näytepaketin mukana tulleita kosteita puhdistuspyyhkeitä. Pikkuhiljaa olen kuitenkin siirtynyt vanhoista lakanoista tuunailemiini pesulappuihin sekä muutamaan ostamaani bambuiseen pesulappuun. Käytössä on myös jotain pehmyttä wc-paperia (en muista merkkiä), jota kostutan veteen. Hyvin tuntuu vaavin peppu noita kestävän, vaikka äkkiseltään tuntuisi, että tarvittaisiin jotain hellävaraisempaa.

Parhaimmat paikat ekologisten vauvatarvikkeiden ostoon tuntuvat löytyvän netistä. Ihme kyllä vaikka Tamperekin on Suomen mittakaavassa aika iso kaupunki, täältä löytyy yllättävän vähän kauppoja, joista saisi esim. kestovaippoja. Olen melko huono nettiostaja, koska tykkään hypistellä tavaroita ennen ostamista ja siksi ostaisin mieluummin "oikeasta kaupasta". Esimerkiksi Ruohonjuurissa ei enää kestovaippoja myydä, koska ne kuulema liikkuvat niin hitaasti ja vievät paljon tilaa. Ymmärrettävää, mutta harmillista. Pitemmän päälle voi nimittäin käydä niin, että kun kestovaipat pitää hankkia netistä, tulee sieltä pian hankittua muutkin tarvikkeet, joita edelleen voisi käydä Ruohonjuuresta tai muista ekokaupoista ostamassa.

Kertaalleen olen nettikauppaa kokeillut. Vauvavaruste.fi -nettikaupan ale sai minut innostumaan ja ostamaan kokeeksi pari vaippakuorta ja vähän muita tarvikkeita. Toimitus oli nopea ja muutenkin olin kauppaan tyytyväinen. Vaipoista en osaa vielä sanoa, kun olivat sen verran isomman kokoisia, että niitä päästään kokeilemaan käytössä vasta jonkun kuukauden päästä.

Vaikken nyt aivan täysin ole tavallisia kauppoja hylkäämässä, niin hyväksi havaituista vauvatarvikkeita myyvistä nettikapoista voit vinkata tuonne kommenttiboksiin.

Miljoona asiaa olisi mielessä, mutta "pieni työnantajani" kaipailee mammaa jo hommiin. Tähän loppuun huhuilenkin vain vaihtopäisen hammasharjan perään. Aiemmin käyttämäni Frisadent on nimittäin lopettanut aikuisten hammasharjojen valmistuksen - lasten vaihtopäisiä harjoja saa edelleen - eikä ainakaan Tampereen Ruohonjuuresta saa enää noita vaihtopäitä. Vinkatkaa, jos tiedättä vielä paikan, josta vaihtopäitä saisi tai vaihtoehtoisesti jonkun toisen merkkisen harjan. Heip.

6 kommenttia:

neitinomad kirjoitti...

Oho, omituista tuo harjojen lopettaminen! Mä olen ostanut vaihtopäitä (viimeksi viime vuonna) Tampereen ja Hesan Ruohonjuurista ja Runsaudensarvesta ja Jyväskylän Ekolosta. En tiedä, olisiko (Hervannan) Punnitse&Säästässä, kandee ehkä soittaa ja kysyä. Mun kaveri on töissä me&mama-kaupassa, joka on Hesassa fyysisenä kauppana, mutta palvelee myös netissä. Niillä on paljon laadukkaita luomuvaatteita niin vauvoille, lapsille, nyt teineille ja aikuisillekin. Kauppa on tosi kriittinen käyttämiensä luomujen suhteen, ts. eivät kelpuuta myyntiin edes kaikkia luomuna itseään markkinoivia tuotteita automaattisesti. Kannattaa tutustua! Mulla on kaksi aikuisten värikästä pitkähihaista (olisko merkki Duns?) ja violetin puukuvioisen paidankin olen nähnyt livenä ja laadukkaaksi todennut, joten voin kyllä lämpimästi suositella.

Pia kirjoitti...

Joo, harjojen lopettaminen on tosiaan outo juttu. Sitä harmiteltiin myös Ruohonjuuressa. Heillä on haussa uusi vastaanvanlainen harja, mutta sitä ei ole vielä löytynyt. Ilmeisesti päätös lopettamisesta tuli aika yllättäin, sillä Ruohonjuuressa ei ollut varauduttu lopetukseen. Olisivat muussa tapauksessa kuulema harmstranneet vaihtopäitä varastoonsa.

Me&Mama on tuttu kauppa. Kävin siellä paikan päällä viime Helsingin-reissulla, siksi en ehkä mieltänyt sitä nettikaupaksi. Mutta kiitos joka tapauksessa vinkistä ja muistutuksesta. Me&Mama toimii tosiaan myös nettikauppana ja valikoima oli mielestäni kyllä hyvä. Ostin sieltä mm. lemppariharsot. Ovat luomupuuvillaa, ihanan pehmeitä. En ole raskinut käyttää niitä lainkaan vaippoja, vaan ainoastaan pukluliinoina. Pitäisi varmaan tilata toinen paketti tai käydä ostamassa, jos jossain vaiheessa taas Helsingissä liikun. Kauppa sijaitsee tosin sellaisella suunnalla, ettei sinne ole noin muuten oikein asiaa.

Anna kirjoitti...

Mä olen ostanut vauvalleni suurimman osan vaipoista yms. käytettynä huutonetin kautta. Se vaatii tietysti enemmän aikaa, mutta sieltä olen saanut hyvää tavaraa halvalla. Kestovaippamateriaaleja olen ostanut Myllymuksuilta ja Sampsukasta. Kummatkin myyvät myös valmiita tuotteita, mutta myllymuksujen nepillisestä kuoresta en ainakaan tykännyt.
Jos haluat kokeilla erilaisia kestovaippoja, niin kestovaippayhdistyksillä on lainaamoita, joista saa lainata erilaisia vaippoja.
Niin ja aivan parhaita harsoja on olleet Jutta-tuotteen bambuharsot!

Elina kirjoitti...

Nyt pitää ihmetellä, että mihin noita pesulappusia oikein tarvitsee, eikös vauvan peppu kannata pestä vedellä (ja kädellä)? Ainakin meillä nuo pesulappuset olivat lähinnä hätävaratarkoituksissa, jos joskus joutuisi vaipanvaihtoon jossain, missä ei ole lavuaaria lähistöllä (mitä tapahtui yllättävän harvoin itse asiassa). Ja flanelliliina on vielä kolmivuotiaallakin peppupyyhkeenä, silloin kun sitä tarvitaan...

Kestovaipoissa taas on sellainen juttu, että varsinkin vähän isommalla lapsella täytyy olla aika istuva malli, jotta vaippa toimii, joten sen kannalta nettiostokset puolustavat paikkaansa, kun "oikeissa" kaupoissa kuitenkin on tarjolla vain yhtä tai kahta merkkiä jos ollenkaan. Suosittelen kestovaippainfon kirpputoripalstaa. Meille ainakin osteltiin käytettyjä vaippoja testattavaksi ja sitten kun sopiva malli löytyi ostettiin samaa mallia lisää käytettynä tai uutena. Ja kaikki nettikauppaostokset on meillä sujuneet hyvin, jopa ulkomaisista kaupoista, vain joidenkin käytettyjen vaippojen kohdalla on tullut pettymyksiä.

Kestovaippainfon sivuilla muistaakseni myös puuhattiin jossain vaiheessa vuokrattavia kokeilupaketteja kestovaipoista, jotta saisi paremmin käsitystä erilaisista vaippasysteemeistä ja malleista. Niin Annahan tuossa mainitsi lainaamot, samasta jutusta taitaa olla kyse,

Pia kirjoitti...

Kiitokset vinkeistä!

Elina: Olet oikeassa, vähemmän niitä pesulappuja tosiaan tarvitsee. Noita bambuisia olen itse asiassa käyttänyt lähinnä kasvojen pesussa.

Jonkin verran niitä menee kuitenkin myös pepun puhdistamiseen, sillä erittäin tiheään toimiva suoli ja todella kuiva iho eivät kamalasti tykkää siitä, että joka kerta käytäisiin kraanan alla. Päivittäin toki käydään "kunnon pesullakin", mutta välillä käytän noita pesulappuja ihon säästämiseksi. Ja matkoilla ovat tarpeen.

Täytyypä tsekata se kestovaippainfon kirppis. Kestovaippainfon sivuilla onkin tullut käytyä, mutta toi kirppis on jostain syystä unohtunut.

Anna: Myllymuksujen taskuvaippoja ja imuja on meilläkin käytössä. Toi Sampsuka ja Jutta ovat uusia tuttavuuksia.

kte kirjoitti...

Samoja olisin ehdottanut kuin Annakin, eli huutista ja Sampsukkaa, joka järjestää myös kestovaippailtoja ympäri Suomea. Siellä saa hyvän käsityksen erityylisistä vaipoista ja voi ostaa myös kestositeitä yms. Sampsukasta saa myös vuokravaippoja, eli kokeilet n. viikon ajan jotain mallia, jos ei miellytä, maksat vain "vuokrarahat", jos taas haluat vaipan ostaa itsellesi, maksat vain erotuksen.

Huutiksesta oon saanut älyttömän halvalla hyviä vaippoja, mitä kukaan muu ei ole viitsinyt huutaa. Tuntuu jotenkin niin kummalliselta, että tavaraa myydään siellä aivan puoli-ilmaiseksi eikä oo ketään huutajia! Sitten taas toisaalta on kohteita, missä hinnat kohoavat uusien vaippojen tasolle..

Ite listasin joitakin kestovaippapaikkoja tänne: http://terveemmin.blogspot.com/2009/04/kestovaippailu-on-pa-vai-onko.html, mutta noista kaupoista löytyy muutakin vauvatavaraa. Osa linkeistä ei näköjään enää toimi, mutta googlettamalla löytyy heidänkin sivujaan.