perjantai 8. lokakuuta 2010

Ihmisoikeudet esillä

Vaihteeksi hieman yhteiskunnalista asiaa. On nimittäin pakko postata ihan lyhyesti parista tämän viikon ihmisoikeuksiin liittyvästä uutisesta.

Ensinnäkin on todella hienoa, että Nobelin rauhanpalkinto uskallettiin tänä vuonna myöntää kiinalaiselle toisinajattelijalle, Liu Xiaobolle. Nyt Kiinan on pakko ottaa jotain kantaa ihmisoikeustilanteeseensa, sillä Nobelin myötä mediahuomio kohdistuu entistä painokkaammin Kiinaa kohtaan. Rohkea teko norjalaisilta - kunpa muissakin länsimaissa otettaisiin itseä niskasta kiinni ja tehtäisiin oikeasti jotain ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta. Tässä osoitan syyttävän sormeni erityisesti Kiinassa toimivia yrityksiä kohtaan.

Kiinan reaktioista voi lukea mm. Hesarista.

Toinen, surullisempi ihmisoikeuksiin liittyvä uutinen tulee kotimaasta, nimittäin tekeillä oleva ehdotus uudesta laista, joka kieltäisi kerjäämisen. Tästä voisi kirjoittaa pitkästikin, mutta nyt totean vain lyhyesti, että kerjääminen, ja ennen kaikkea sen yleisin syy köyhyys, ei tästä maailmasta lakeja luomalla lopu. Suosittelen lukemaan Jari Tervon kolumnin aiheesta Uuden Suomen sivulta. Kommenttiosiosta kannattaa pysyä kaukana, ellei nimenomaisesti halua kiduttaa itseään.

Ei kommentteja: