maanantai 18. lokakuuta 2010

Geeniruoka on mautonta

Tämän päivän Aamulehdessä on minusta aika lohduton mielipide geenimanipuloiden ruoan puolesta. Markus Määttäsen mukaan geenimanipulointi on ainoa mahdollisuus maailman ruoantuotanto-ongelman ratkaisemiseksi ja luomu taas "rikkaiden teollisuusmaiden hyvinvoivien kansalaisten luomus".

Ööh, on tainneet Määttäsellä jäädä historian ja biologian tunnit koulussa väliin. Luomu eli luonnonmukainen viljely on käsittääkseni kuitenkin ollut se vallitseva ja ainoa viljelytapa melko pitkään ihmiskunnan historiassa. Se ei suinkaan ole muutaman trendihippeilijän 2000-luvun keksintö, vaikka siltä se ehkä brändättynä vaikuttaa.

Tuota "pientä lipsahdusta" enemmän kirjoituksessa kuitenkin ärsytti kirjoittajan sisäänrakennettu usko jatkuvaan väestönkasvuun. Senkin uhalla että olen itsekin parhaillani osallistumassa väestön lisäämiseen, totean kuitenkin, että meitä on täällä maapallolla ihan liikaa luonnon kestokykyyn nähden. Siksi maailman ruoantuotanto-ongelmiin pitäisi vastata pikemminkin väestönkasvua hillitsemällä kuin luomalla lisää mahdollisuuksia ihmislajin kasvattamiseksi. Lihansyönnin vähentäminen olisi myös yksi keino, jolla monet muutkin ongelmat saattaisivat ratketa.

Mauttominta jutussa oli kuitenkin sen otsikointi (Usko tai älä, geeniruoka maistuu hyvältä). Ihan kuin geenimanipuloitua ruokaa vastustettaisiin tai sitä epäiltäisiin sen maun vuoksi.

Onneksi viime viikolla saatiin EU:sta hieman valoisampia uutisia. 15.10. Hesari kirjoitti, että suuret luomumaat kuten Ranska ja Italia suhtautuvat geenimanipulointiin nihkeästi ja jo yli miljoona ihmistä on allekirjoittanut Avaaz.org -verkoston vetoomuksen geenimanipulointia vastaan. Euroopassa siis ollaan vielä puhtaan ruoan kannalla, ja luulenpa, että tämä trendi on vahvistumaan päin. Avaazin vetoomuksen voi allekirjoittaa osoitteessa https://secure.avaaz.org/en/eu_gmo/?vl, jonne itse löysin Kotiäidin luomulaakson kautta.

Aamulehti 18.1.20.2010 Puheenaihe, Usko tai älä, geeniruoka maistuu hyvältä
HS 15.10.2010 Talous, Ei geeniruokaa EU:n pihalla (maksullisessa paperi ja -verkkolehdessä)

Ei kommentteja: