perjantai 24. syyskuuta 2010

Haasteelliset vaatteet

Olen pitkin syksyä seuraillut mm. Uudessa mustassa käytyä keskustelua eilen päättyneestä 6 vaatteen haasteesta (sopii myös mihin tahansa muuhun tavaraan, alkuperäisidea: Six items or less). Kampanjan tai haasteen tavoitteena oli saada osallistujat käyttämään syyskuun ajan vain 6 vaatekappaletta. Taka-ajatuksena lienee kerskakulutuksen kritisointi ja vaateostosten harkitumpi ennakkopohdinta.

Itsellä koko haaste meni vähän ohi. Osin tarkoituksella, osin siitä syystä, että mielessä on ollut niin paljon kaikkea muuta. Sitä paitsi periaatteessa tulin kyllä osallistuneeksi, sillä näin raskauden loppuvaiheissa, kun maha alkaa jo olla aika iso, vaatevalikoima on pakosta melko suppea. Yllättävän hyvin vähäiselläkin vaatemäärällä tulee toimeen. Tosin jossain vaiheessa uskon, että nämä muutamat housut ja tunikat alkavat ärsyttää. Kaipaan jo nyt tiettyjä rakkaimpia vaatteitani todella paljon. Ja toisin kuin haasteeseen syyskuussa osallistuneilla, minulla tämä vähien vaatteiden kanssa pärjääminen jatkuu vielä tuonne jouluun puolivälin yli tai jopa pidemmälle.

6 vaatteen haaste on monien muiden samantyyppisten kampanjoiden (autoton päivä, älä osta mitään päivä jne.) ohella ihan hyvä keskustelun herättäjä ja silmien avaaja, varsinkin kun tämä haaste on kestänyt päivän sijaan koko kuukauden. Silti on pakko kysyä, mitkä ovat lopulta tällaisen kampanjan pitkäaikaisvaikutukset. Muuttuvatko ihmisten ostotottumukset ja muuttavatko ihmiset käsityksiään siitä, kuinka paljon materiaa, tässä tapauksessa vaatteita, ihmisellä tarvitsee olla?

Itse en vaatteiden suhteen ole ollut aivan yhtä "hyvä" ekoilija kuin esim. kosmetiikan ja elintarvikkeiden. Olen silti jo teini-iästä asti ostellut vaatteita kirppareilta, korjaillut, tuunannut ja säästänyt hyvin säilyneitä suosikkivaatteita pitkäänkin.

Vanhin vaate, jota edelleen silloin tällöin pidän ja joka sopii erityisesti tähän raskausvaiheeseen erityisen hyvin, on vuonna 1994 Hollannista ostamani tunika. Jossain vaiheessa siskoni naureskelivat tälle vaatteelle, mutta nyt, kuudentoista vuoden jälkeen se onkin jälleen yllättävän ajankohtainen. Joskus siis vaatteiden arkistoiminen todella kannattaa.

Opiskeluaikana vaatteiden laatuun ja materiaaleihin tuli kiinnitettyä vähemmän huomiota. Yleensä hinta ratkaisi. Työelämään siirtymisen myötä olen pyrkinyt siihen, etten ostaisi huonoa halvalla, vaan vaikka kuinka kirpaisisi, yritän etsiä kestävän, ekologisen ja eettisesti valmistetun tuotteen. Tällä hetkellä tilanne on jo paljon parempi kuin vielä muutama vuosi sitten, mutta edelleen toivoisin tarjolle enemmän ekologis-eettisiä perusvaatteita: trikoopaitoja, perusneuleita ja housuja laajasti eri väreissä. Designia ja erikoisempaa mallistoa kyllä löytyy tästä kategoriasta, mutta noita "vaatekaappia ylläpitäviä tuotteita" soisi tulevan tarjolle enemmän.

5 kommenttia:

Karoliina kirjoitti...

Pitkällä tähtäimellä ei tietenkään vielä osaa sanoa mitään, mutta itse ainakin koen jotain pieniä heräämisiä tämän kampanjan suhteen :)
Ekologisuus on ollut mielessä jo vuosia, mutta kirpputoriltakin voi haalia liikaa materiaa, ja luopuminen on ollut minulle aina vaikeaa. Koin, että suurin opetus tuosta haasteesta minulle oli tämä jonkun toisen esittämä idea:

"Arvelen, että tästä lähtien mietin aina vaatekaupassa, pääsisikö kyseinen vaate kuuden vaatteen valikoimaan. Jos ei, harkitsen ostamista tarkemmin. Toivon myös valikoivani vastaisuudessa laadukkaampia, kestävämpiä ja ajattomampia vaatteita."

Lisää ajatuksiani tästä hommasta esim. näissä:

http://pieniajuttujaelamasta.blogspot.com/2010/08/kuukausi-kuudella-vaatteella-osa-2.html

http://pieniajuttujaelamasta.blogspot.com/2010/09/23-paivaa-5-vaatetta.html

Nzqu kirjoitti...

Onneksi pikkuhiljaa esim. luomu- tai Reilun Kaupan -puuvillasta tehtyjä vaatteita putkahtelee tavallistenkin kuluttajien ulottuville. Minä ostan pääasiassa kaikki vaatteeni kirppiksiltä, shoppailu vaan ei ole mun juttu. Enkä ole viimeisimmän muodin perään; siinä vaiheessa kun silmä on jo tottunut uusiin villityksiin, ne alkavat olla 'out' ja voin ostaa ne kirppikseltä. :)

Jotkin vaatteet vaan jäävät kaappiin pysyvästi. Minulla on myös vielä käytössä vuonna 1995 Englannista ostettu batiikkivärjätty paita. Hieman jo haalistunut mutta ehjä.

Pia kirjoitti...

Karoliina: Kiitos linkeistä. Kiva kuulla, että kampanjalla oli vaikutusta ainakin näin lyhyellä aikavälillä. Kyllähän tällaisilla tempauksilla usein on innostava vaikutus, mutta ainakin omalla kohdallani olen huomannut, että ellen tee isoa periaatteellista muutosta toimintatavoissani, unohdan aika äkkiä monet hyvät periaatteet alkuinnostuksen jälkeen.

Nzqu: Vähän samaa vikaa tuon muodin suhteen. Minäkin yleensä aluksi kartan muodin viimeisimpiä kotkotuksia, mutta sitten kun silmä on tottunut, saatan ostaa jotain tosi muodikasta, joka on jo itse asiassa täysin pásse. Pääosin kuljen kyllä täysin niissä vaatteissa, jotka omaa silmääni hivelevät, olivatpa sitten epämuodikkaita tai eivät. Oma tyyli on mielestäni paljon tärkeämpää kuin se, mikä milläkin hetkellä on muodissa. Tosin vaatteiden ostamista se välillä vaikeuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ai oot siis taas ottanut sen sairaan ruman vihreän mekon käyttöön? No eikun sehän on hiton kätevä on ja kyllä mäkin sitä käyttäisin jos se olis mun. Ja mikäs parempaa kuin se että pystyy käyttämään joitain vaatteita yli kymmenen vuotta ja edelleen tykkäämään niistä. Siksi mäkin laitan joskus vaatteita vähäksi aikaa kaappiin tauolle ja ne tuntuu taas melkeen uusilta kun ottaa ne käyttöön tauon jälkeen.

Huomasin vasta nyt että oot taas alkanut kirjottelemaan.

Kati

Pia kirjoitti...

No, ei se enää niin suosikkivaate ole kuin 14-vuotiaana, itse asiassa en ole sitä vuosiin pitänyt, ja jos totta puhutaan, niin aika kamalahan se on. Siksi en laittanut kuvaa :) Mutta tässä tilassa menee melkein mikä vaate vaan, joka mahtuu päälle.

Eilen sain onneksi vähän lisäystä vaatevalikoimaani yhdeltä keskustan asukilta, joka oli taas tyhjentänyt vaatekaappiaan.

Se hyvä puoli tässä raskaudessa on, että voi kuluttaa surutta kaikki vaatekaappinsa huonokuntoiset trikoopaidat ja muut kauhistukset, joista ei ole raskinut aiemmin luopua. Raskauden jälkeen ne voi käyttää loppuun siivousrätteinä ja ostaa tilalle parempilaatuisia ja ekologisempia.