maanantai 8. helmikuuta 2010

Sukupuoliyhteyteen pakottaminen = Raiskaus

Jotenkin hämärästi olen tiedostanut sen, että Suomen lainsäädäntö seksuaalirikoksissa on jonkin verran vinoutunut, mutta viime viikolla esiin tullut poliisin tekemä raiskaus ja hänen saamansa tuomio avasivat silmäni aivan toisella tavalla.

Kenen oikeustajun mukaan on kohtuullista, että henkilö, joka juottaa alaikäisen humalaan, raiskaa tämän ja valokuvaa vielä kaupan päälle, selviää tästä kaikesta istumatta päivääkään vankilassa? Vahingonkorvaukset ja työpaikan menetys ovat tietysti jo tuntuvia rangaistuksia, mutta jos verrataan esimerkiksi talousrikollisten tuomioihin, niin Suomen laki ei tunnu ihmisruumista ja sen koskemattomuutta juuri arvostavan.

Viime perjantain Aamulehdessä tästä kyseisestä tuomiosta kysyttiin joltain asiantuntijalta. Hän totesi, että lieventävinä asianhaaroina tapauksessa on ollut se, ettei tekijä käyttänyt väkivaltaa ja että uhri oli mennyt rikoksentekijän asuntoon vapaaehtoisesti. Samalla argumentilla perusteltiin erästä toista raiskaustapausta Helsingin Sanomissa muistaakseni lauantaina. 15-vuotias tyttö oli mennyt vapaaehtoisesti 30-vuotiaan miehen asuntoon kaverinsa kanssa ja kun he olivat jääneet kahdestaan katsomaan tv:tä, mies oli raiskannut tytön. Tuomioistuin ihmetteli sitä, miksei tyttö ollut huutanut apua eikä hänessä ollut väkivallan merkkejä.

Siis mitä? Tarkoittaako tämä kääntäen sitä, että jos menen henkilön X asuntoon hänellä on vähän niin kuin oikeus raiskata minut väkivallattomasti ja selvitä siitä ehdottomalla tuomiolla ja pään silityksellä. Jos minua ei hakata raiskauksen yhteydessä henkihieveriin, kyseessä on vain sukupuoliyhteyteen pakottaminen. Olenko ymmärtänyt jotain väärin, kun minun maailmassani sukupuoliyhteyteen pakottaminen on synonyymi raiskaukselle?

Minun oikeustajuni mukaan jokainen henkilö on oikeutettu ruumilliseen koskemattomuuteen. Piste. Vaikka olisin kuinka niukoissa vaatteisssa tahansa, kuinka kännissä tahansa tai vaikka alasti, kenelläkään ei olisi oikeutta raiskata minua. Suomen on laki on toista mieltä.

Muutosta tarvitaan nyt, joten allekirjoita Amnestyn vetoomus, www.amnesty.fi

Ei kommentteja: