maanantai 15. helmikuuta 2010

Sniff

Lattiakaivo-ongelma on nyt ratkennut. Koska lattiakaivo ei reagoinut perusteelliseen pesuun millään tavalla, päätin turvautua epäekologisimpaan vaihtoehtoon. Ostin perusmyrkkyä ja homma hoitui sillä. En ole ylpeä, mutten viitsinyt toista kertaa ostaa ekokaupan lattiakaivoon tarkoitettua ainetta vain todetakseni, ettei se toimi.

Nyt hartain toiveeni on, että ongelma oli tilapäinen. Jatkossa täytynee kokeilla jotain kangasviritelmää tai vastaavaa, jotta hiuksia ja muuta moskaa ei pääsisi putkia tukkimaan. Jos siis säännöllinen pesu ei riitä.

4 kommenttia:

tt kirjoitti...

Hei!
Jos tarkoitat perusmyrkyllä kodin putkimiestä, ei asiaa kannata ollenkaan surra.
Kodin putkimies on nimittäin natriumhydroksia NaOH, joka hyvin emäksisenä hajottaa viemärin tukokset ja on voimakkaan emäksisyytensä vuoksi myös erittäin myrkyllistä eliöille, siis se OH- -ioni. Se kuitenkin laimenee niin nopeasti putkissa, että se ei aiheuta enää mitään haittoja puhdistamolla saati sitten vesistöissä. Vedessä kun on normaalistikin OH- -ioneja samoin kuin H3O+ -ioneja, joista ensimmäinen aiheuttaa emäksisyyden ja toinen happamuuden.
Ekopesuaineidenkin tensidit ovat myrkyllisä vesieliöille ja tarvitsevat mikrobeja hajottamaan ne sellaiseen muotoon, että eivät ole haitallisia.
Jos siis käytit NaOH:ta viemärin avaukseen, ei kannata asiasta huolehtia. :)

Anonyymi kirjoitti...

Meidän kotona oli sama ongelma, ja jouduimme tekemään saman ratkaisun, valitettavasti. Jaan tuntemuksesi siis täydelleen, ja toivon, ettei ongelma uusiudu.

Kirjoitat kivasti kivaa blogia, jatka samaan malliin :)

Pia kirjoitti...

tt: ksuuriitokset tästä tiedosta. Sitä perus putkimiestähän sinne lattiakaivoon tosiaan hujahti. Ilmeisesti jouduin hetkellisesti oikein kunnon ekojeesustelu-ajattelun pauloihin ja automaattisesti oletin, että kodinputkimies on myrkkyä ja sille pitäisi keksiä jokin parempi vaihtoehto. Tässä on hyvä esimerkki siitä, että kaikki tuotteet eivät aina ole ekologisesti huonoja, vaikkei niissä olisikaan eko-lookia. Totta myös toisin päin.

Anonyymi: Kiitokset, kiva, että blostani on hyötyä. Ja edelliseen kommenttiin viitaten, se putkimies on ihan ok :)

tt kirjoitti...

Hei taas!
Täytyy vielä lisätä, että jos kaadat kodin putkimiestä (tai Pirkan täysin samaa tavaraa, tuplavahvuisena vain) akvaarioon, eivät kalat ja kasvit siitä tykkää, vesi kun muuttuu emäksiseksi. Varmasti siis saisit tuhoa aikaan... Meidän solut kun tykkää (yleensä) sellaisesta heikosti happamasta ympäristöstä. Mutta kun kaadat saman määrän uima-altaaseen, tuskin pH:n nousua pH-paperilla pystyt mittaamaan, kun aine laimenee niin paljon. Eli loraus ei vaikuttaisi uima-altaan asukkeihin, jos siellä sellaisia olisi. Viemäriverkostossa ja puhdistamossa laimenee siis jo ihan olemattomiin ja sinällään Na+ tai OH- eivät ole myrkyllisiä :)