sunnuntai 14. helmikuuta 2010

No impact man

Kiitos ystäväni näin eilen erittäin kiintoistan ekoleffan No impact man. Moni on tästä varmaan kuullutkin, mutta niille, jotka ovat asiasta yhtä autuaan tietämättömiä kuin minä ennen eilistä, tiedoksi, että kyseessä on neworkilaisen kirjailijan Colin Beavanin ekoprojekti. Beavan kokeili vuoden ajan erittäin puritaanista ekodieettiä. Vuonna 2006 alkaneen projektin aikana koko hänen kolmihenkinen perheensä pyrki mahdollisimman vähäiseen luonnon kuormittamiseen eikä esimerkiksi käyttänyt lainkaan wc-paperia, sähköä, jääkaappia, tv:tä, roskista, autoa jne vuoden aikana. Projektista ja sen vaikutuksista tarkemmin: No impact man.

Jotkut no impact -projektin jutuista tuntuivat äkkiseltään aika absurdeilta ja osa toisaalta omaan arkeen jo kuuluvilta itsestään selvyyksiltä. On vaikea kuvitella, miten voisi oikeasti olla tuottamatta roskaa ja esimerkiksi Suomessa ei vaan voi elää talven läpi ilman lämmitystä. Pidin kuitenkin Beavanin perusviestistä: kaikesta ei tarvitse luopua, mutta on turha väittää, ettei voi muuttaa edes pieniä asioita elämässään ekologisemmiksi, jos ei ole kokeillut. Toisin sanoen jokainen meistä voi tehdä osansa omaan elämäänsä sopivilla tavoilla.

Leffasta ja saman projektin myötä syntyneestä kirjasta myös täällä: Jenni Järventaus: Vaikutusta vai ei? Voima, Fifi, 21.9.2009.

2 kommenttia:

tyttism kirjoitti...

Moi, tämä kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Linkkeihin vielä perehtymättä - mistä sen voi katsoa?

Googlaapa "Vuosi ilman roskista", siinä on yhden suomalaisen melko mielenkiintoinen projekti.

Pia kirjoitti...

Joo, tämä oli aika kiinnostava. Youtubesta leffa oli otettu pois, mutta tilalle tulleen tekstin mukaan leffan voisi katsoa sivulta www.moviefeeder.net. En hoksannut kysyä, mistä kaverini oli leffan saanut.

"Vuosi ilman roskista" kuulostaa myös hyvältä. Kiitti vinkistä!