keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Ihan voi panna suunsa kiinni ja todeta: tätä minä en syö

Tästä tämä lähti...

Helsingin kaupunginvaltuusto: Kasvisruokapäivä

Videoklikki Helsingin kaupunginvaltuuston kasvisruoasta käymästä keskustelusta vetää sanattomaksi. Kaikenlaista olen kasvissyönnistä kuullut sen 16 vuoden aikana, jolloin olen ollut kasvissyöjä, mutta mihinkään vastaavaan en ole aiemmin törmännyt.

Muutaman valitun puheenvuoron perusteella kerran viikossa pidettävän kasvisruokapäivän ehdottaminen on

"elitististä, moralistista ja ällöttävää".

"Ei ole oikein, että ideogisista syistä pakotetaan lapset siirtymään kasvisravintoon"
,

sitä paitsi

"ois ehkä hyvä, että oppilailla olisi jotain, mistä he saa päättää eli edes sen mitä he pistävät suuhunsa"
,

ja lopuksi suuri suosikkini:

"ihan voi panna suunsa kiinni ja todeta: tätä minä en syö"
.

Hmm, voisiko joku valmistaa minua siitä, miksi koulussa pitäisi lähtökohtaisesti olla jotain, mistä lapset saisivat itse päättää. Eikö koulussa olla sitä varten, että siellä opitaan tulevan elämän kannalta tärkeitä asioita. Kasvavat ja kehittyvät lapset eivät aina tiedä omaa parastaan ja siksi he eivät itse päätä, mitä koulussa tehdään. Sama koskee mielestäni myös ruokaa. Sen vuoksi kouluruokailussa ei tarjota hampurilaisia ja pizzaa, vaan terveellistä perusruokaa, josta siitäkään kaikki eivät aina tykkää. Toiseksi vähän epäilen, että helsinkiläislapsilta ei ole edes kysytty, haluavatko he yhden kasvisruokapäivän viikossa. Tähän on siis aika naurettavaa vedota.

On myös surkuhupaisaa väittää, että hukkaan menevän ruoan määrä tulee automaattisesti kasvamaan kasvisruokapäivän myötä, kun sapuska ei kelpaa. Haloo, kelpaako kaikille sitten ne koulujen nami-nami-liharuoat joka päivä? Jos muistelen omia kouluaikojani silloin kun vielä söin lihaa, ei tule kovin ruusuisia kuvia mieleen. Kyllä ne inhokki ruoat löytyvät ihan kaikista kategorioista.

Ja tuohon viimeiseen lausahdukseen viitaten, saako näin toimia minkä tahansa ruoan kohdalla. Saako esimerkiksi liharuoan kanssa tarjottavista kasviksista kieltäytyä samaan periaatteeseen vedoten? Ja saako myös sellaisista liha- tai kalaruoista kieltäytyä, joista ei tykkää vai koskeeko tämä toimintamalli vain tuota saatanallisen ideologista kasvisruokaa?

Näiden ja muiden videolla nähtävien kommenttien perusteella herää kysymys, mitä nämä ihmiset oikein pelkäävät? Kunnon perusteita kasvisruokapäivää vastaan ei näiden puheenvuorojen joukosta löytynyt - päinvastoin, argumentaation perusteet tuntuvat näillä koulutetuilla ihmisillä olevan aivan hukassa. Vastustuksen taustalla lienee siis aivan jotain muuta.

Pelätäänkö tässä sitä, että sekaravintoa käyttäviltä viedään pikkuhiljaa "moraalinen oikeus" mussuttaa joka päivä lihaa. Onko taustalla suurten ikäluokkien kauhukokemukset entistajan kouluruokailusta, jossa kasvisruoat olivat puurovelliä ja kaalikeittoa? Vai edustavatko kasvisruoanvastustajat kenties lihateollisuutta ja vaarana on aineellisen tuen katoaminen? Vai pelko siitä, että normiksi muuttunut käsitys lihan todellista suuremmasta merkityksestä ihmisen ruokavaliossa, kääntyykin pikkuhiljaa terveempään suuntaan? Tai ehkä tässä vain vastustetaan vihreitä puolueena.

Ja kaikki tämä keskustelu lähti liikkeelle niin isosta ja kamalasta asiasta kuin, että helsinkiläiskouluissa tarjottaisiin yhtenä päivänä viikossa kasvisruokaa kaikille oppilaille. Ja kääntäen, helsinkiläislapset pakotetaan olemaan ilman lihaa tai kalaa yhden aterian verran viikossa.

Kenelle tämä ruokavalio olikaan ideologinen kysymys?

1 kommentti:

tyttism kirjoitti...

Seuraavaksi katson tuon videon, mutta musta tää koko keskustelu on naurettavuudessaan ratkiriemukas! Sitä paitsi, eikö kyseessä ole lähinnä periaatteellinen päätös, kyllä varmaan koulujen ruokalistoilta löytyy tälläkin hetkellä esim. puuroa, pinaattilettuja, perunavelliä ja kasvissosekeittoja, joista yhteensä tulee se huima 4krt/kk kasvisruoka-annos... Tänään tästä kirjoitettiin myös Green Fashion Freakissa ja siellä joku oli kommentoinut, että ollaanko vastaavasti liharuuan laadusta ja terveellisyydestä huolissaan?