torstai 21. tammikuuta 2010

Lattiakaivo-ongelma

Vielä ennen New York-postausta tällainen vähän tylsempi ja arkipäiväisempi kirjoitus. Ongelmana on nimittäin suihkun lattiakaivo, joka taas pitkän ongelmattoman jakson jälkeen on alkanut tukkiutua. Kerran olen ratkaissut ongelman perusmyrkyllä, kerran koetin ekologista "myrkkyä" ja tässä viime aikoina lattiakaivon kunnossapidossa on auttanut Sini-lattiakaivosuodatin. Mikään näistä ratkaisuista ei tunnu täydelliseltä, sillä myrkkyjä en haluaisi putkiin laittaa, tähän tarkoitukseen sopiva ekoaine on tosi kallista, jos sitä joutuu jatkuvasti ostamaan ja noista lattiakaivosuodattimista taas tulee jatkuvasti roskaa, jota yritän muutenkin vältellä. Lisäksi lattiakaivosuodattimen materiaali on sellaista, ettei sitä voi kierrättää.

Pelkkä lattiakaivon säännöllinen puhdistaminen ei tunnu riittävän, jos jotain näistä apukeinoista ei käytä. Mikä siis neuvoksi?

Suunnitelmissani on jo pitempään ollut yrittää itse väsätä tuollainen lattiakaivosuodatin, jonka voisi hävittää vaikka biojätteen mukana. Periaatteessa tehtävän ei pitäisi olla ylitsepääsemätön. Tarvitaan vain jonkinlainen tukevasta materiaalista tehty rengas, jonka ympärille voi kääräistä jotain ekologista, pienireikäistä materiaalia (bambu/puuvillakangasta...?). Ajatuksena olisi, ettei tuota rengasta tarvisi vaihtaa, vaan sen ympärille tulisi aina uusi suodatinkangas. Tähän asti olen suunnittelussa päässyt ja olisi tekojen vuoro.

Sitä ennen haluaisin kuitenkin kuulla, jos joku on kokeillut vastaavanlaista viritystä tai jos jollain on parempia, ekologisempia, kätevämpiä vaihtoehtoja hoitaa lattiakaivon siistiminen.

8 kommenttia:

tyttism kirjoitti...

Moi! Kangasta ei varmaan voi bioon laittaa, mutta jos se koko homma olisi sellainen, että sen voisi vaikka kaapia roskiin ja sitten pestä pesukoneessa, vähän niinkuin kaarituelliset rintsikat? Viemäriongelmaan konsultoisin taloyhtiön huoltomiestä (jos asutte kerrostalossa), putket käsittääkseni on taloyhtiön vastuulla ja jos ne ei säännöllisestä putsauksesta huolimatta vedä, niihin vois varmaan suorittaa jonkun järeämmän painehuuhtelun? Ainakin meidän taloyhtiössä tehtiin syksyllä "pystylinjojen huuhtelu" tai jokin sellainen, mikä kai tarkoitti sitä, että hullulla paineella huuhtelivat koko talon viemäriverkostot kerralla.

Mari(nadi) Koo kirjoitti...

Laitoin kysymyksesi esiin myös Kulutusjuhlaan, kiinnostaisi toki minuakin, jos jollakin on näppärät vinkit!

Matti kirjoitti...

Yksinkertaisin tapa lattiakaivon tukkeutumisen estämiseen on oman kokemukseni mukaan virittää kangas suoraan lattiakaivon ritilän päälle. Olen käyttänyt itse tätä kylläkin vain väliaikaisratkaisuna silloin kun olen esimerkiksi pessyt multajämäisiä kukkaruukkuja pesuhuoneessa.

Lattialämmitetyssä kylppärissä kangas kuivuu muutamassa tunnissa ja sen jälkeen siihen tarttuneen kuonan voi imuroida pois. Eihän ratkaisu välttämättä se kaunein mahdollinen ole, eikä onnistu jos kaivonkansi istuu todella tiiviisti aukossaan.

Kankaana käytin jotain vanhaa säkinjämää, mutta sen kummemmin tekstiileitä tuntematta en osaa sanoa mitä lie juuttikangasta oli. Melko paksulankaista, mutta harvaa kuitenkin.

Pia kirjoitti...

Suurkiitokset kommenteista. Jotain tuollaista Matin esittämää kangasviritelmää olin ajatellut, mutta koska olen esteetikko, se ei voi olla ihan mikä tahansa kangas, varsinkin kun tarkoituksena olisi löytää "lopullinen ratkaisu".

Huoltoyhtiöstä voisi tosiaan myös kysellä. Kiitos Tyttism vinkistä.

Seuraan tilannetta, jospa Kulutusjuhlan kautta löytyisi joku loistava ratkaisu.

Anonyymi kirjoitti...

Saman ongelman kassa painitaan täälläkin.

Asun kerrostalossa ja putket ovat 70-luvulta ja sen huomaa. Hajuaittoja joita biopesuaineet eivät poista ja olenkin sen suhteen antanut itselleni oikeudet käyttää kunnon myrkkyjä ja pesuaineita. Sitten kun tulee putkiremontti tai uuteen asuntoon muuttaminen siirryn taas biopesuaineisiin.

Toisena ongelmana on hiukset lattiakaivossa.

Niitä Sini-verkkoja minäkin käytin, mutta lopetin yhteen kertaan. Liian kalliita pidemmän päälle ja roskaavatkin ihan kivasti luontoa.

toisena konstina kokeilin pulloharjaa (n15cm). Eli taivutin sen roikkumaan lattiakaivon "ritilöihin" ja se kaappasin mukavasti hiukset itseensä. Lopuksi oli iso kasa hiuksia pulloharjaan kiinnittyneenä joiden irrottaminen ei ole mitään nautinnollista. Eli tästäkään ei tullut ympäristöystävällinen ratkaisu.

Hmm.. täällä on mainittu se itsetehty verkko jota voisi sitten pestä. Kuulostaa nyt hyvältä, mutta käytäntö kertoo lopullisen tuloksen. Taidampa viikonloppuna alkaa askartelemaan vastaavaa..

Anonyymi kirjoitti...

hitsi, kirjoitin äsken vastauksen ja se hävisi..

eli uudestaan:

Samasta ongelmasta painitaan täälläkin. Asun 70-luvun kerrostalossa ja putket haisevat pahalle. Biopesuaineet eivät ole tarpeeksi tehokkaita joten olen antanut itselleni oikeuden käyttää kunnon pesuaineita siihen saakka kun tulee putkiremontti tai muutto asuntoon jossa tätä haju haittaa ei ole.

toisena ongelmana on hiukset.

Sini-verkot olivat kokeilussa, ihan toimivat mutta turhan kalliiksi tulisivat.

Kokeilin myös lyhyitä pulloharjoja, eli ne kiinnitetään varresta lattiakaivon ritilöihin. Nappasi kivasti hiukset mutta niiden puhdistaminen oli aikas vastenmielistä. Kertakäyttökamaa siis. Ei omassa taloudessani saanut toista mahdollisuutta.

Täällä mainittua kangasviritystä voisi kokeilla. Teoriassa kuulostaa hyvältä, vielä kun saisi sellaisen tehtyä niin näkisi toimiiko vai ei.

Pia kirjoitti...

Joo, kommentti tuli perille (molemmat). Olen viime aikoina ollut niin kiireinen, etten ole ehtinyt joka päivä kirjautumaan ja tarkistamaan kommentteja.

Omalta osalta lattaikaivo-ongelma on edelleen olemassa. Viikonloppuna pesin lattiakaivon oikein kunnolla, mutta siitä ei tuntunut olevan mitään hyötyä. Tukossa on edelleen. Syykin ehkä selvisi. Taannoin palasaippua rikkoutui suihkun viereen ja siitä on varmaan mennyt vähän liian isoja palasia tukkimaan putkistoa. Ainoa järkevä ratkaisu nyt tuntuu olevan "myrkyllä" avaaminen. Valitettavasti.

Outsa kirjoitti...

Kokeilin sini-verkon kehykseen ommeltua vanhaa lakanaa, eikä se toimi. Vaikka lakana on kovasti kulunut, se on silti liian tiheää eli viemäri ei vedä tarpeeksi hyvin. Ekalla suihkulla viritys toimi, mutta toisella kertaa lakanakangas oli kerännyt pölyä tms. muuta moskaa jo liikaa. Kankaan pitäisi siis olla selvästi verkkomaisempi.