tiistai 20. lokakuuta 2009

Reilun kaupan viikot täällä taas

Tällä ja ensi viikolla vietetään perinteistä Reilun kaupan viikkoa, mikä on huomioitu myös mediassa. Tänään esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi Reilun kaupan tuotteiden myynnin kasvusta. Reilun kaupan mausteiden myynti lisääntyi peräti 450 prosenttia, teen 190 ja puuvillavaatteiden 118 prosenttia. (HS 20.10.09 Reilun kaupan tuotteet käyneet kaupaksi taantumassakin)

Tämän hehkutuksen rinnalla olisi tietysti kiva nähdä jonkin riippumattoman tahon tekemä tutkimus siitä, millaisia vaikutuksia näillä huimilla kasvuluvuilla on niissä tuotteiden alkuperämaissa. Onko ihmisten elintaso oikeasti parantunut Reilun kaupan myötä?

Tätä kysymystä ja muitakin Reiluun kauppaan tai ylipäänsä hyvinvoinnin epätasaiseen jakautumiseen liittyviä asioita voi pohtia kahvi- tai teekupposen kanssa Reilun kaupan kahvitauolla, jossa tänä vuonna teemana on maaottelu (onkohan muuten napattu porkkanamafian ilmastokampanjasta?). Ideana on siis kilvoitella Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa siitä, missä maassa osallistutaan eniten tänä päivänä järjestettäviin Reilun kaupan tilaisuuksiin.


Kiireisenä ja myöhäisheränneenä en (taaskaan) saanut omaa tilaisuutta pystyyn, mutta onneksi avoimia tilaisuuksia löytyy läheltä. Viime vuoden tapaan tarkoituksena on jossain vaiheessa suunnata Cafe Europaan kahville/teelle. Itse asiassa tänä vuonna kaikki Reilun kaupan tuotteet lasketaan mukaan, joten viiniäkin voisi harkita päivän päätteksi. Tapahtuma kestää nimittäin kasista kasiin eli jos ei päivällä ehdi, niin iltapäivällä ja alkuillasta vielä kerkeää. Omalla paikkakunnallasi olevat avoimet tilaisuudet voi tsekata tapahtuman sivuilta sivuilta kohdasta osallistujat, jossa tilaisuudet on listattu paikkakuntakohtaisesti.

Eri maiden välistä tilannetta voi seurata täällä. Ja jos minun tekstini ei auennut, selkeämpää infoa tarjoaa Reilun kaupan maaottelu.

Ei kommentteja: