torstai 3. syyskuuta 2009

Taantumaa vai edistystä?

Olen lievessä hämmennyksessä, mutta myös mielenkiinnolla seurannut tätä "Audi-jupakkaa". Keskustelupalstat pursuilevat kommentteja ja parempaa kanavaa suomalaisten arvomaailman ja maailmankuvan tarkasteluun saa hakea. Netissä uskalletaan vetää kommentit ihan äärimmilleen ja tunteella. Mikä voisi olla sen aidompaa kuin digitaalisesti esiin tuotu raivo? Puhumattakaan lukuisista mielenkiintoisista uusista määritelmistä sananvapaudelle, feminismille, tasa-arvolle ja huumorille.

Esimerkiksi yhden kirjoittajan mukaan "herra Audi" toi jutussa esiin puhtaita faktoja, toisen mukaan hänen sananvapauttaan on loukattu ja kolmas päivittelee sitä, kuinka tämä on toimittajien ja telaketjufeministien salaliitto suomalaisia miehiä vastaan.

"Miesten asema on nyky-yhteiskunnassa tukala. Olemme joutuneet yliemansipoituneitten ja kilpailuhenkisten feministinaisten maihinnousukenkien alle. Poliittisesti korrekti liikkuma-ala on tosi kapea ja sanomisia joutuu varomaan."
(HS keskustelu, nimim. Emansipaatiota vaihteeksi myös miehlle)

What the fuck?

Uutispoimintoja:
Audi-Kiesi: Anteeksi, sen piti olla vitsi (Kauppalehti 3.9.09)
Vanhoja naiskuvia ujutetaan yhteiskuntaan (Yle 3.8.09)
Harva nainen omistaa Audin (HS 3.9.09)

2 kommenttia:

Salla kirjoitti...

My thoughts exactly, what the fuck indeed? Pelottavimpia ovat nämä aina suomalaisten väkivaltatilastojen julkistamisissa inisevät mielipidekirjoittajat, että miksei miestä koskaan nosteta uhriksi. Eli kadulla saa pelätä ahdistelijoiden lisäksi niitä, jotka eivät auta jos naista lyödään. Sehän nyt on vaan normaalia. Onhan nainen toki fyysisesti vahvempi.

Voitaisiinko vihdoinki nostaa esille kysymys, miksi mies lyö (niin paljon)? Ihan avoimesti ja syyttelemättä.

Pia kirjoitti...

Olen samaa mieltä kanssasi Salla. Keskustelu tämänkin jutun ympärillä pyörii lähinnä siinä, oliko oikein, että Kiesi "erosi" ja että voiko tällaisia lausuntoja päästää suustaan. Varsinainen tasa-arvo ja siihen liittyvät ongelmat jäävät sivuun, vaikka niistä pitäisi käydä paljon syvempää keskustelua.

Tämä tapaus toimii monessa suhteessa silmien avaajana. Ajatus miesten ja naisten välisistä eroista tuntuu edelleen olevan monissa piireissä niin syvälle juurtunut ajatus, etteivät useimmat sitä edes tajua. Tällaiset "huumoriläpät" osoittavat sen paremmin kuin hyvin.

Itse en pidä huolestuttavana sitä, että joku lipsauttaa tällaisia kommentteja väärässä paikassa, vaan sitä, että näitä asenteita piilee ja ne jäävät huomaamatta.