tiistai 8. syyskuuta 2009

Sananvapauden rajat

Nyt on vähän lipsunut tämä kirjoittelu yhteiskunnallisiin asioihin ekoilun sijaan, mutta toisaalta yhteiskunnallisten epäkohtien puiminen kuuluu mielestäni arkipäivän aktivismiin siinä missä kierrätyskin. Maailmaa kun ei paranneta vain ympäristöteoilla.

Sananvapaus on ollut viime aikoina tapetilla useammankin jutun yhteydessä. Aihe on noussut esiin viimeksi tänään, kun perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Jussi Halla-aho sai sakkoja blogikirjoituksestaan.

Viime viikon Audi-mieheen verrattuna Halla-ahon sakoissa on periaatteessa kysymys paljon rankemmasta linjanvedosta. Toki työpaikan menetys ja julkinen anteeksipyyntö on tietyssä valossa pahempi asia kuin muutaman euron sakot. Periaatteellisesti oikeudellinen tuomio on kuitenkin isompi juttu. Siinä on lain mukaan vedetty linja siihen, mitä saa sanoa ja mitä ei. Audi-miehen casessa kyse oli "vain" siitä, mitä yleisesti pidetään hyvänä tapana.

Molemmat tapaukset liittyvät kiinteästi kysymykseen normaalista ja toiseuden ymmärtämisestä. Mitkä ovat meidän yhteiskuntamme normit ja minkälaista käytöstä niiden nojalla voidaan hyväksyä ja suvaita? Ennen kaikkea kyse on siitä, miten näistä asioista saa puhua.

Vaikka olen sisällöllisesti eri linjoilla sekä Esko "Audi" Kiesin että Jussi Halla-ahon kanssa, pidän huolestuttavana sitä, millä tavalla eriäviin mielipiteisiin suhtaudutaan. Lauseita erotetaan asiayhteydestään, kirjoittaja leimataan kirjoitussävyn tai näkökulman perusteella. Toki sanojalla on aina vastuu sanoistaan. On kyettävä arvioimaan sitä, missä mitäkin voi sanoa, miten sen sanoo ja ennen kaikkea, voiko asian ylipäätään sanoa.

Omista mielipiteistä poikkeavat kannanotot tuntuvat usein vaikeilta hyväksyä, koska ne yleensä astuvat oman arvomaailman rajoille. Suvaitsevaisena itseään pitävän on kuitenkin hyväksyttävä, että se "typeriä idioottimaisuuksia" suustaan päästävä henkilö on oikeutettu lausumaan asioista sen mitä ajattelee, kunhan se pysyy lain sallimissa rajoissa. Suvaitsevaisuus ei ole vain sitä, että hyväksytään kaikenlainen erilaisuus, muttei niitä, jotka eivät hyväksy erilaisuutta. Juuri tämä tekee suvaitsevaisuudesta niin kovin vaikeaa aidosti toteuttaa.

Ei kommentteja: