keskiviikko 26. elokuuta 2009

Elokuvaelämys

Käyn aika harvoin elokuvissa, joten se on minulle edelleen erityinen, ei-arkipäiväinen nautinto. Kunnollisen elokuvanautinnon onnistuminen on kuitenkin usein hankalaa. Suurin osa leffoissa kävijöistä nimittäin pilaa sen (heille täysin normaalilla) käytöksellään.

Ja mitäpä minä voisin asialle tehdä. Elokuvissahan kuuluu rouskutella rasvalle tuoksuvia popcorneja, joita on ostettu niin suuri kippo, että rouskutusta riittää varmasti koko leffan ajaksi. Sen lisäksi leffaeväitä voi nautiskella vain rapisevista paperipusseista ja limsaa juodessa on muistettava ryystää niin, ettei elokuvan äänetön hetki ala ahdistaa. Ja kännyyn saa vastata, ja filmiä pitää kommentoida vieruskaverille puoliääneen.

Aiemmin luulin, että eurooppalaisen taide-elokuvan valinta takaisi hyväkäytöksisen leffayleisön. Viime tiistaina jouduin toteamaan, että Almodovarin uusimman lisäksi yhdeksän euron lippuun "kuuluivat" ilmaiset kommentit leffan alussa, popcornien rouskutus ja rapisevat karkkipaperit. Mutta ei, en kommentoinut äänekkäille vierustovereilleni heidän aiheuttamaansa raivoa, vaan istuin kiltisti hiljaa, koska minä olin se kummajainen.

Äärimmilleen vietyyn leffaetikettiini kuuluu muuten vielä katsoa elokuvan lopputekstit. En voi ymmärtää sitä, että välittömästi ensimmäisten tekstien ilmaannuttua valkokankaalle, ihmisten on kiireenvilkkaa poistuttava salista. Minä sen sijaan napitan leffantekijöiden listan loppuun saakka ja nautiskelen leffan tuottamista fiiliksistä ja musiikista. Ja onhan se kiva, että edes joku näkee puvustaja-assistentin tai kuvaussihteerin nimen. He ovat kaiketi tehneet elokuvan eteen yhtä suuren työn kuin ne näkyvät tähdetkin.

5 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Vinkki: lauantaipäivän heti kaikkein aikaisimmat esitykset. Hiljaista on, olipa kankaalla mitä vain. Lisäksesi salissa on noin 10 katsojaa max :-D

Mäkin käyn harvoin katsomassa mitään, mutta tuo aika on toppen.

kte kirjoitti...

Itsekin tykkään katsoa lopputekstit - ja onhan luettelemasi nimien lisäksi tärkeän työn tehnyt myös suomentaja, jonka nimi suomalaisena jää ehkä parhaiten mieleen, varsinkin, jos kääntäjään on muissakin elokuvissa tai TV-sarjoissa törmännyt.

Eilonwy kirjoitti...

Vähän kehnonlaisesti olen ehtinyt blogeja lukemaan, mutta nyt kun siunaantui hetki aikaa niin hyökkäsin koneeni kimppuun.

Minua on häirinnyt elokuvateatterissa ihan samat asiat. On mielettömän ärsyttävää kuunnella sitä loputonta paperien rapinaa, kolistelua, kilistelyä ja kännyköitä. Enkä ymmärrä, miksei joku oli laittanut elokuvateatterisääntöihin, ettei kukaan saa poistua tilasta ennen kuin elokuva on LOPPU.

Jos istut eturivissä näet lopputekstitkin, kun poistuvat ihmiset eivät juokse edessä, mutta elokuvan kannalta ei eturivi ole ollenkaan paras mahdollinen.

Teet niin tai näin niin aina on huonosti...

Luulisi kuitenkin, että näillä elokuvalippujen hinnoilla saisi kuitenkin katsoa elokuvansa hiljaisuudessa ja nauttia siitä.

Olenkin tullut siihen tulokseen, että katson elokuvan sitten DVDltä omalla kotisohvallani, kun lapset ovat menneet nukkumaan ja talossa vallitsee ihana hiljaisuus. Sääli elokuvateattereiden kannalta, mutta minä haluan nauttia elokuvasta!

Pia kirjoitti...

Ehkä me voitais koota voimamme yhteen ja laittaa finnkinolle ja muillekin leffateattereille palautetta siitä, että haluaisimme tarjolle ns. rauhallisia näytöksiä, joissa ei saisi rapistella papereita, kommentoida ääneen eikä lähteä ennen kuin elokuva on oikeasti loppunut. Kai tässäkin kysynnän ja tarjonnan laki toimii, vai?

Taas eilen tuli leffassa käytyä (päivällä, sunnuntaina) ja välillä rupesi ärsyttämään. Tämä kerta oli kuitenkin selvästi parempi kuin edellinen.

Ymmärrän kyllä, että suurimmalle osalle ihmisistä leffassa käyntiin liittyy tarve syöpötellä, mutta meneekö se sen edelle, että minä haluaisin nauttia leffasta omalla tavallani. Onko minun kärsittävä esansseille lemuavista irtokarkeista, rasvalle tuoksuvasta popcornista ja rapisevista pusseista sen takia, että joku toinen saa nauttia leffasta sillä "oikealla", "yleisesti hyväksytyllä" tavalla?

Näin kai ilmeisesti on, minun olisi ehkä parempi pitää sanainen arkkuni suljettuna ja katsella leffoja kotosalla.

Nimimerkki "Perustetaanko hyvien tapojen leffakerho?"

Eilonwy kirjoitti...

Tuossa olisi kyllä ideaa. Tiedän muutaman muunkin ihmisen, joka kaipaisi tuollaisia hiljaisia näytöksiä.

Kyllä mekin joskus kotona pidetään sellaisia kertoja, että mussutetaan jotain, mutta me emme häiritse sillä rapinalla ketään. Elokuvateattarissa, maksettuani itseni kipeäksi lipusta, haluaisin kuitenkin katsoa elokuvaa suurelta kankaalta ilman elokuvaan kuulumattomia haju- ja äänitehosteita.

Taitaa se kuitenkin nykypäivänä olla liikaa pyydetty. Ehkäpä minäkin pidän suuni vain kiinni... :-D