lauantai 18. heinäkuuta 2009

Kosmetiikkaa testissä

Lomalla on yllättävän kiva pysytellä kaukana tietokoneesta ja varsinkin internetistä, joten siksi tämä päivittely on jäänyt heikoille kantimille. Paljon aiheita on kyllä ollut mielessä, mutta sähköiseen muotoon en ole niitä saanut. Mutta nyt ystävällisestä kehotuksesta innostuneena ajattelin vihdoin päivittää viimeaikaisia kosmetiikkatestauksia.

Olen testaillut seuraavia tuotteita vuoden 2008 keväästä lähtien ja pyrkinyt käyttämään jokaisen tuotteen loppuun asti, jotta pitkän aikavälin vaikutukset tulisivat esiin. Testauksessa on ollut Frantsilan ja Urtekramin hammastahnat, Thémisin, Dr. Hauschkan ja L'Occitanen kosteusvoiteet ja Santen ja Frantsilan deodorantit. Osa tuotteista on edelleen käytössä, mutta kaikkia tuotteita olen kokeillut useampia kuukausia.

Hammastahnavertailussa Frantsilan yrteistä tehty hammastahna "pesee" mennen tullen Urtekramin tahnan. Frantsilan tahnasta jäi reippaan raikas tuntuma ja varma olo suhun, sen sijaan Urtekram jätti valjun tuntuman ja epävarmuuden siitä, puhdistuivatko hampaat sittenkään. Tämä lienee osin makuasia, mutta peruspepsodentteihin ja muihin "suut-räjäyttäviin-hammastahnoihin" tottuneelle Frantsila oli "tutumpi" vaihtoehto. Hampaissa on tuntunut samalta kuin tavallisilla tahnoilla pestessä, seuraava hammaslääkärikäynti antaa lisävalaistusta asiaan joskus ensi vuoden puolella.

Muiden kokemuksia eettisistä hammastahnoista: Urtekram hammastahna, Oikeutta eläimille foorumi (keskustelua muutaman vuoden takaa).

Kosteusvoiteissa ei ole juurikaan eroja Thémisin, Dr. Hauschkan ja L'Occitanen välillä. Kaikki tuntuvat sopivan iholleni hyvin, joten eroja täytyy etsiä muualta. Thémisin ja L'Occitanen voiteet ovat muovipurkeissa, Dr. Hauschka saa lasipurkista pientä plussaa. Toisaalta Dr. Hauschka on näistä kolmesta kallein ja kuluu nopeiten. L'Occitane ja Dr. Hauschka ovat koostumukseltaan melko ohuita ja helposti imeytyviä, Thémis kohtalasen paksua ja täyteläistä. Tuoksun perusteella Thémis häviää kahdelle muulle: tuoksua on vaikea kuvata kauniisti, onneksi se ei kestä pitkään ja siihen tottuu. L'Occitane tuoksuu saman sarjan hajuvedeltä (Cherry Blossom) ja sopii siksi hyvin myös käsivarsiin vahvistamaan tuoksua. Voiteessa on mukana myös pieniä kimmeltäviä hiukkasia, joten kyseessä on varsinainen bilehilevoide.

Vaikea sanoa, mitä näistä ostan nyt käytössä olevien voiteiden loputtua, koska kaikki kolme toimivat moiteettomasti. Mahdollisesti testaan jotain uutta merkkiä, esim. Colour Caramel kiinnostaisi. Jos teillä on kokemuksia tästä merkistä, niin pistäkäähän kommenttia.

Lopuksi surullinen tarina Frantsilan deodorantista, jonka kanssa olen taistellut viimeiset neljä kuukautta. Kokeilin reilu vuosi sitten Santen deodoranttia ja tuskastuin, kun se ei tuntunut lainkaan peittävän hien hajua. Luin sitten jostain, että elimistöllä kestää aikansa tottua alumiinittomaan deodoranttiin antiperspiranttien käytön jälkeen. Kärsivällisesti käytin Santea ja lopulta kävikin tosiaan niin, että kroppani hyväksyi Santen ja hikoilusta huolimatta kainaloissa oli kukkaistuoksu. Frantsilan kohdalla lähdin yhtä kärsivällisesti liikkeelle, mutta nyt on sanottava, että yhteiselomme ei tule jatkumaan purkin loputtua. Jos deodorantti ei pysty pitämään hajuja loitolla 20 minuutin pyöräilyn jälkeen, voi mielestäni kysyä, mitä virkaa sillä ylipäänsä on. Hikoilu on tietysti yksilöllistä ja jollekin Frantsilan deo varmasti sopii. Minun elämäntyyliini, jossa urheillaan paljon ja pyöräillään töihin, se ei kuitenkaan riitä.

Seuraavaksi suunnitteilla on deodoranttikiven testaaminen, uuden shampoon etsintä sekä eettinen hyttysmyrkky, joka liittyy läheisesti vaellus-harrastukseeni, josta on tulossa oma blogauksensa piakkoin. Keskiössä erityisesti eettiset ja terveelliset vaellusruoat, joita oli yllättävän vaikeaa löytää.

Ja loppuun vielä kiintoisa uusi kestotuote, johon en ole aiemmin törmännyt: kestoleivinpaperi! Löytyy mm. OpaMuurikka-verkkokaupasta, mutta myös isoimmista marketeista. Tämänkin käyttökokemuksia olisi kiva lukea, jos joku on sattunut jo testaamaan.

4 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Moi! Itekin olen testaillut noita luonnonkosmetiikkajuttuja
http://kantapoyta.wordpress.com/category/kosmetiikka/

Urtekramin hammastahnalle ikuinen eikiitos täältäkin, sen sijaan Weledan suolatahna ja Logodentin mineraalitahna kulkee mukana. Santen Mild Wave deo ei torju hienhajua mulla ainakaan näin kesällä, sen sijaan Santen kristallideo rokkaa vaan.

Kosteusvoiteita on myös kokeiltu laidasta laitaan, Lavera jää päivävoiteeksi toistaiseksi käyttöön. Santen 24h Softcreme Lotus & White Tea on ollut tosi hyvä yövoiteena.

Mun käyttökamat näyttää löytyvän pääosin merkeistä Weleda, Lavera, Logona ja Sante. Niin, ja OOOH! L'occitanen 100% shea butter, pelasti ihoni trad. keväthilseilyltä!

sade kirjoitti...

Kiinnostavaa lukea kokemuksia kosmetiikasta. Olen itse viimeisen vuoden aikana siirtynyt käyttämään luontaiskosmetiikkaa, kunhan olen vanhat purkit ja purnukat saanut tyhjäksi. Käytän Couleur Caramel-kostausvoidetta yövoiteena, ostin Eedenin Puutarhasta Punavuoresta. En millään muista, mikä voide on nimeltään, mutta se oli kosteuttavin ja rasvaisin, joka sarjasta löytyy. Voide on tuntumaltaan melko kevyt, mutta toimii minun atooppisella, pintakuivalla iholla tosi hyvin, olen enemmän kuin tyytyväinen. Päivisin käytän Laveran Aloe Vera Protection Cremea ja sitä suorastaan rakastan. Jo ensi kosketus iholla on selvästi kosteuttava. Silmänympärysvoiteena on Weledan villiruususarjaa. Sekin on hyvä, mutta ei ihan täydellinen. Erona aiemmin käyttämilleni kuitenkin on se, että Weleda tuntuu raikkaalta ja pehmeältä eli ihan hyvältä.
Shampoona olen käyttänyt Urtekramin aloevera-shampoota, joka on hyvä päivittäiseen pesuun. Hoitoainetta en ole vielä testannut, mutta se on seuraavana ostoslistalla. Ostin vasta testaukseen Blueberry Livingin (suomalainen) rosmariinishampoon, se tuntuu tosi hoitavalta ja hiukset ovat pehmeän tuntoiset, mutta ei sovellu, jos hiukset yhtään rasvoittuvat.
Tulipas pitkä tästä kommentista.

Pia kirjoitti...

Kiitokset Sade ja Zepa kommenteista. Lavera ja Logona ovat molemmat tulleet ekokaupoissa vastaan, mutta en ole vielä niitä kokeillut. Pitänee laittaa Colour Caramelin kanssa seuraavaksi kokeilulistalle. Ainoa ongelma on vain tuo kosmetiikkakokeilujen hitaus. Voiteet kestävät yllättävän kauan ja vaikka tulisi joku ei-toimiva tapaus vastaan, en raski heittää sitä pois, vaan loppuun asti on käytettävä vaikka mikä olisi.

Eve Birgitta ja Kaitsu kirjoitti...

Itsellä sama ongelma ton Frantsilan dödön kanssa, ettei se kyllä pidä hienhajua poissa. Tuntui jo, että onko vika sit mussa jos mä vaikka hikoilen ihan ylipaljon? No ei se näköjään siis ole :D

Täytyy koittaa seuraavaks kyl ehdottomasti jotain muuta. Harmi vaan, ettei vaihtoehtoja tunnu olevan "liikaa".

Eve