keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Kirpparitunnelmia ulkomailta

Reissusta on palattu ja vaikka ennen matkaa päätin, etten osta kuin jonkun aivan pienen jutun muistoksi, niin myönnettävä on: kassillinen kaikenlaisia kirppislöytöjä ja pari normikaupasta ostettua juttua päätyi mukaan. Aiemmin lupailin kirjoitella siitä, mitä parannettavaa omassa toiminnassani olisi ekoilun näkökulmasta. Tämä on ehdottomasti yksi niistä: liiallisen materian kerääminen. Suurin osa oli toki kirpputorilta ja sinänsä kierrätystä. Ei sitä tavaraa silti tarvitsisi haalia tällaisia määriä. Tai sitten pitäisi ottaa sellainen linja, että aina uuden tieltä lähtee jotain vanhaa pois...

Itsekritiikkiosuuden jälkeen sitten niihin löytöihin. Aiemmin kerroin jo, että Tanskasta löytyi pari Arabian astiaa ja Ruotsissa niitä tuli vastaan vielä enemmän. Lisäksi mukaan tarttui pari pientä hyllyä, jotka aion tuunata uuteen kuosiin. Ainoa ero Suomeen on huomattavasti huokeammat hinnat; sama pätee myös ruotsalaisiin astioihin sekä kirpputoreihin yleensä. Hinnat ovat kohtuullisia, suomalaisiin hintoihin tottuneelle jopa todella halpoja. Tähän tietysti vaikutti myös kruunun heikko kurssi.

Etsiskelen kirppareilta lähinnä omaa silmääni miellyttäviä käyttöastioita enkä juuri pane arvoa sille, minkä hintainen tai arvoinen joku kippo on. Tällä kertaa halusin kuitenkin ihan puhtaasta uteliaisuudesta vertailla, mitä 1,5-5 eurolla ostamani astiat maksavat Suomessa nettikaupoissa.

Olin lentää selälleni kun näin, että n. 1,5 eurolla (10 Tanskan kruunulla) ostamaani Pastoraali-lautasta myydään 108 eurolla! Ja muihinkin ostoksiin tuli reilusti lisää hintaa kun vertailin hintoja sekä netissä että ihan paikan päällä kirpparilla. Tuntuu siltä, että kun kipon pohjassa lukee Arabia, hinta nousee heti pilviin. Ruotsissa oli sikäli siis aidommantuntuninen kierrätysmeininki. Tavaroista haluttiin päästä eroon ja tienata hieman siinä sivuassa, mutta ei tehdä omaisuutta vanhoilla roinilla.

Tanskassa kirppari oli kesäfestivaalin yhteydessä, jossa oli erilaisia myyntikojuja ja huvipuistolaitteita. Ruotsissa ehdin piipahtaa useammallakin kirppiksellä. Hassuin kokemus oli ehdottomasti urheiluseuran järjestämä pihakirppis. Homma toimii niin, että paikalliset urheiluseurat keräävät vuoden ajan roinaa varastoihin ja myyvät ne sitten yhtenä kesälauantaina talkoovoimina. Kirppis alkaa yleensä aamupäivällä ja alue on suljettu köydellä ennen tapahtuman alkua. Kun kello lyö tasan, kirppis alkaa ja ihmiset kirjaimellisesti juoksevat etukäteen köyden takaa katsomilleen pöydille viemään parhaat päältä. Tapahtumaan liittyy yleensä myös huutokauppa, jossa myydään arvokkaimmat esineet. Muutoin löytöjä voikin tehdä halvalla: hinnat pöyrivät omissa ostoksissani 5 ja 20 kruunun ei vajaan 50 sentin ja 2 euron välillä. Tarjolla oli kaikkea mahdollista huonekaluista, lampuista ja työkaluista, astioihin, kirjoihin, levyihin ja vaatteisiin.


Tästä se alkaa...


...ja kaikenlaista on tarjolla.

Jos matkailette Ruotsissa ja urheiluseuran järjestämä kirppi sattuu kohdalle, niin menkää tsekkaamaan. Tunnelma on jotain uskomattoman hulvatonta, ja parhaassa tapauksessa voit tehdä elämäsi kirppislöydöt!

Ei kommentteja: