torstai 14. toukokuuta 2009

Suuri suklaavertailu, osa 1.

Nyt päästään vihdoin lupaamani Reilun kaupan suklaavertailun kimppuun. Tästä testistä tuli lopulta massiivisempi kuin olin suunnitellut. Alun perin ajattelin vertailla vain suklaiden makuja, mutta eteen tuli paljon muitakin tekijöitä, jotka suklaan valinnassa kannattaa tarkistaa. Itse asiassa moni suklaantuottaja on ottanut eettiset ja ekologiset seikat paremmin huomioon kuin kuvittelin.

Vaikka tässä vertailussa nousee esiin paljon muitakin asioita kuin Reilun kaupan sertifiointi, oli se kuitenkin tärkein kriteeri, jolla tähän testiin tuotteet valitsin. Toinen peruste oli se, että suklaa oli minulle ennestään tuttu. En siis yritä listata kaikkia maailman reiluja suklaita, vaan ne joita olen oikeasti ainakin kerran maistanut. Testissä ovat mukana seuraavat suklaamerkit: Dammenberg, Green & Black's, Divine, Fairmary ja Fairglobe. Testin kakkososa seuraa joskus hamassa tulevaisuudessa kun olen ensin saanut raahattua itseni Ruohonjuureen ja Runsaudensarveen ostamaan lisää suklaata.

Tässä arviointikriteerini, jotka paisuivat lopulta määrältään kaksinkertaiseksi.

1. Makuvaihtoehdot
2. Maku asteikolla 1-5
3. Mahdolliset allergioita aiheuttavat aineet ja lisäaineet
4. Reilun kaupan raaka-aineiden pitoisuus
5. Kaakaopitoisuus
6. Hinta (jos tiedossa)
7. Pakkausmateriaalien ekologisuus
8. Geenimuunneltujen ainesosien käyttö
9.
Saatavuus
10.
Muut esille nousevat seikat.

Painotan tässä vielä, että nämä ovat täysin subjektiivisia arvioita enkä ole saanut yhdeltäkään suklaafirmalta ilmaisia maistiaisia, joten jos haukun tai ylistän jotain merkkiä, se tulee täysin ansaitusti.

True Love (Dammenberg)
1. Tumma suklaa ja minttu
2. Tummaksi suklaaksi yllättävän pehmeänmakuinen, sopivan makea, mutta ei voi syödä "kuin leipää", arvonsana: 4
3. Pähkinätön, gluteeniton, kananmunaton ja laktoositon, emulgointiaineena käytetty soijalesitiinia E322, saattaa sisältää soijaa ja maidon jäämiä.
4. Tummassa 99,5 %, mintussa 98,5 %
5. 55 %
6. 2,85 euroa/100g
7. Ei mainintaa pakkauksen ekologisuudesta. Suklaa on tuplapakattu ensin muoviin ja sitten pahviin. Pahvin voi tietysti kierrättää, mutta muovi menee Tampereella sekajätteeseen.
8. Ei mainintaa geenimuunnelluista ainesosista.
9. Ainakin Prismat
10. Kotimainen ja minulle lähisuklaata, koska tehdas sijaitsee Tampereella.

Green and Black's
1. Runsaasti eri makuvaihtoehtoja maitosuklaasta tummaan ja vaaleaan suklaaseen, pienistä patukoista suklaarasioihin, oma suosikkini on Ginger.
2. Laatusuklaata, joskin hiukan kitkerää, varsinkin todella paljon kaakaota sisältävät suklaat ovat makuuni hieman liian tummia, pakkaukset vetävät erityisesti puoleensa, arvosana: 3-4 (riippuu mistä makuvaihtoehdosta kyse)
3. Emulgointiaineena käytetty soijalesitiinia E322 (GMO-vapaa), saattaa sisältää pähkinän jäämiä.
4. Ei mainintaa Reilun kaupan aineisten prosenttiosuudesta, lue lisää G&B:n ajatuksista Reilusta kaupasta FAQ-osiosta otsikon Ethical sourcing alta.
5. Vaihtelee eri vaihtoehtojen välillä 50-85%
6. Vaihtelee 0,85-4 euron välillä koon mukaan
7. Green & Black's:n sivujen mukaan käytössä olevat pakkausmateriaalit ovat lähes kaikki kierrätettäviä ja jatkossa tilannetta luvataan parantaa.
8. Kaikki tuotteet ovat GMO-vapaita.
9. Ruohonjuuri, Sokos, Stockman, Punnitse ja säästä, Runsaudensarvi
10. G&B:n verkkosivut ovat erittäin perusteelliset ja sisältävät runsaasti tietoa tuotteiden koostumuksista, valmistukseen liittyvistä eettisistä ja ekologisista kysymyksistä.

Fairmary
1. Maitosuklaa, kahvinmakuinen maitosuklaa, tumma suklaa, valkoinen suklaa
2. Olen maistanut vain maitosuklaata. Ihan ok perussuklaa, tuo ehkä liian paljon mieleen pääsiäismuna- ja joulupukkisuklaat, ehkä aavistuksen liian äklö, mutta menee silloin kun ei halua tuhlata suklaaseen, arvosana: 3
3. Emulgointiaineena käytetty soijalesitiinia E322. Saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää ja gluteenia.
4. Maitosuklaa ja kahvinmaukuinen maitosuklaa 64 %, valkoinen suklaa 73 %, tumma suklaa 99 %
5. Valkoinen suklaa 25 %, maitosuklaa ja kahvinmaukuinen maitosuklaa 26 %, tumma suklaa 70 %
6. 2,09 euroa/100g
7. Verkkosivuilla ei mainintaa pakkauksista. Suklaa on kertaalleen pakattu paperiin, joka lienee kierrätettävää materiaalia.
8. Kaikki tuotteet GMO-vapaita
9. Prismat, S-marketit, K-kaupat, Ruohonjuuri
10. Kotimainen yritys, suklaiden valmistusmaa Saksa

Divine

1. Useita vaihtoehtoja tummasta valkoiseen erilaisilla höysteillä, pienistä patukoista suklaarasioihin, oma suosikki on valkoinen Divine.
2. Yksi ensimmäisistä Reilun kaupan suklaista, joihin törmäsin Briteissä joku vuosi takaperin, yksinkertaisesti hipoo miltei täydellisyyttä, arvosana: 5
3. Emulgointiaineena käytetty soijalesitiinia E322 (GMO-vapaa!), verkkosivujen mukaan keinotekoisia väri-, maku- tai säilöntäaineita ei ole käytetty ja tuotteet ovat pähkinättömiä ja gluteenittomia. Ne on kuitenkin tuotettu paikoissa, jossa käsitellään pähkinöitä, maitoa ja gluteenia sisältäviä tuotteita.
4. Ei selviä verkkosivujen perusteella
5. Ei selviä verkkosivujen perusteella
6. 1-3 euroa koon mukaan
7. Ottavat ympäristöasiat huomioon pakkauksissa ja tuotteiden kuljetuksissa, mutta verkkosivuilla oleva selostus asiasta on melkoisen ympäripyörä.
8. Verkkosivuilla tieto GMO-vapaudesta vaikeasti löydettävissä, mutta tiedustelun mukaan Divinen kaikki tuotteet ovat GMO-vapaita.
9. Punnitse ja säästä, Ruohonjuuri
10. Ei ole (vielä) luomua, lue lisää täältä.

Fairglobe (Lidl)
1. Tumma ja maitosuklaa
2. Maistoin tummaa suklaata. Ohut elegantti levy, maku tummaksi suklaaksi oikein soljuva ja nautittava, arvosana: 5
3. Saattaa sisältää pieniä määriä hasselpähkinää, mantelia ja maitoa, emulgointiainetta (soijalesitiini) käytetty.
4. 99,5 %
5. Tumma 70 %, maitosuklaa 32%
6. Selvitän... (jos jollain on tietoa niin saa vinkata)
7. Pakattu kaksinkerroin pahviin ja folioon. Molemmat kierrätettäviä.
8. Geenimuunnellut ainekset eivät selviä pakkauksesta eivätkä verkkosivuilta.
9. Sain lahjaksi, ja vasta tätä testiä varten tietoa etsiessäni selvisi, että suklaa oli peräisin Lidlistä. Minkäs teet, hyvää oli!
10. Erittäin niukkasanaiset verkkosivut.

---------------------------

Yleisesti ottaen näyttäisi siltä, että Reilun kaupan suklaissa on laajemminkin otettu huomioon eettiset ja ekologiset periaatteet. Eniten parantamisen varaa on pakkausmateriaaleissa ja allegiaa aiheuttavien aineiden käytössä. Kolme viidestä suklaasta on GMO-vapaata ja kaikissa suklaissa ainoa lisäaine oli soijalesitiini.

Jos kriteerinä olisi pelkkä maku ehdottomat suosikkini näistä suklaista olisivat Fairglobe ja Divine, jos katsotaan kokonaiskuvaa suosikiksi nousee Green&Black's, joka on ehdokkaista parhaiten ottanut eettiset ja ekologiset näkökulmat huomioon tuotannossaan.

Seuraavat viisi suklaata pääsevät testiin lähiaikoina... ehkä jo ensi viikolla. Sitä ennen kannattaa tsekata Oulun Suklaayhdistyksen suklaalista, jonne on listattu yli 2 000 eri suklaata.

4 kommenttia:

kte kirjoitti...

Herkullinen postaus, pitää karkkilakon loputtua tutkailla tätä sitten tarkemmin.. ;)

Johanna kirjoitti...

Mielenkiintoista juttua olet saanut kokoon :) Tosi hienoa, että olet viitsinyt nähdä vaivaa tällaiseen. Seuraavalla kauppareissulla suklaahylly pääsee tarkempaan tarkasteluun kuin ennen ;)

Haarukka kirjoitti...

Hei, kiitos tästä. Varmasti hyödyllinen testi tulevaisuuden suklaaostoksien varalle! (myönnän kyllä olevani toistaiseksi koukussa epäreiluun fazeriin...)

Pia kirjoitti...

Kiitokset kommenteista. Ja Haarukka, kyllä mäkin välillä 'sorrun' fazeriin ja muihin 'epäreiluihin', ihan jo hinnan vuoksi. Mutta onhan sekin jo eteepäin, jos vaikka joka kolmas kerta ostaa reilua. Pikku hiljaa...