maanantai 2. maaliskuuta 2009

Luomu on pop

Olen pikkuhiljaa siirtynyt luomuruokaan niiden ruokien osalta, joita on luomuna saatavana ja jotka kukkarolleni sopivat. Vihannekset, hedelmät, munat, maito, viljatuotteet ja mehut tulee miltei kokonaan ostettua luomutuotteina. Kotona asiat ovat siis melko hyvällä mallilla. Toisin on asian laita työpaikkaruokailun osalta. Luomusta ei ole tietoakaan niissä paikoissa, joissa käyn ja sen kyllä huomaa ruokien ulkonäössä ja maussa. Salaatit ja tuoreet vihannekset eivät meinaa mennä kurkusta alas. Luomun lisäksi syynä on todennäköisesti myös se, että vihannekset ostetaan isoissa tukkupakkauksissa valmiiksi pilkottuina eivätkä ne siksi kestä kovin pitkään tuoreina.

Tähän päivään asti ongelmat ovat olleet lähinnä maussa ja ulkonäössä, mutta tänään sain ensimmäistä kertaa pieniä oireita. Todennäköisimmin ulkomailta tuotu, torjunta-aineiden kyllästämä tomaatin palanen sai suupieleni ja kieleni kirvelemään ikävästi. Aiemminkin olen juuri tomaattien kohdalla huomannut huikean eron kotimaisten/ulkomaisten ja luomu/ei-luomun välillä. Tänään tuli koettua ilmeisesti se viimeinen vaihe eli kroppa ei enää suostu oireilematta hyväksymään kyseistä tuotetta.

Mutta mitä tehdä? Alkaako lobbaamaan luomua vai vaihtaa lounaspaikkaa? Tai ehkä pitäisi vain alkaa selvittää, mistä saisi luomulounasta Tampereen keskustan liepeiltä, tai ruveta tekemään omat eväät.

3 kommenttia:

Eilonwy kirjoitti...

Täältä http://www.kahvilahertta.org/
voisi löytyä ainakin hiukan apua. Paikkaa en tunne, mutta se on GMO vapaa ja kannattaa Reilua kauppaa. En tiedä, mitä löytyy syötäväksi - ruookaa ei varmaan. Enkä tiedä Tampereesta paljoakaan - eli ei hajuakaan onko edes lähellä keskustaa. Liekö tästä apua lainkaan.... :-)

Tampereen Knossos olisi mukavaa saada GMO-vapaaksi. Markkinoivat terveellista ruokaa, mutta GMOhan ei sitä ole...

Pia kirjoitti...

Joo, kiitos muistutuksesta. Harmittavasti en muistanut mainita :( Kulttuurikahvila Hertassa on tullut kyllä käytyä useinkin, mutta se on työpaikalta sen verran kaukana, että näin talvella ei huvita mennä niin kauas. Keväällä ja kesällä tulee käytyä enemmänkin. Yleensä siellä on tarjolla vegaaninen keittolounas, en nyt yhtäkkiä muista oliko se vielä luomutuotteista tehty. No, se selviää kysymällä seuraavalla kerralla.

Knossokseen voisi laittaa palautetta aiheesta. Ja muutenkin pitää tässä aktivoitua ravintoloiden suhteen...

sivukuja kirjoitti...

Soisin, että useampi käyttäisi luomua. Välillä on niin vaikeaa valita ostoskoriin luomua, kun (isojen ruokakauppojen) HeVi-luomuhyllyillä on kyllä tarjontaa, muttei laatua: hedelmät ja vihannekset ovat pusseissaan pehmenneitä, puolimätiä tai -homeisia. Ilmeisesti tuotteita tilataan enemmän kuin on ostajia?

Toisaalta syy on kyllä kaupoissa itsessäänkin: luomuhylly on yleensä jossain syrjässä, sinne ei mene, ellei sitä vasiten etsi. Ja mikä vaiva olisi laittaa niihin kohta vanhaksi meneviin luomutuotteisiin alennushintalappuja ja myydä pois halvemmalla, sen sijaan, että niiden annetaan vanheta niin, ettei kukaan niitä halua ostaa?! Lopulta päätyvät roskikseen.