maanantai 9. maaliskuuta 2009

Hiilijalanjälkien perässä

Tämänhetken ehkä suosituin ekotrendi näyttää olevan tuotteiden hiilijalanjälkien laskeminen. Ja niitähän on taas vertailtu. Vihreässä langassa julkaistun jutun mukaan kokis-tölkin hiilijalanjälki on pienempi kuin Elovena-juoman.

"Coca-Cola tölkin tekeminen, pakkaaminen, kuljettaminen, jäähdyttäminen ja kierrättäminen päästää yhteensä 170 grammaa hiilidioksidia. Hieman pienemmässä pakkauksessa myytävän Elovena-juoman hiilijälki taas on yhteensä 237 grammaa.

Elovena-välipalajuoman valmistuksessa eniten päästöjä aiheutuu valmistuksen aikana energian kulutuksesta."

- Lähde: Vihreä lanka, 9.3.2009

Hyvää tässä uutisessa on se, että Coca-cola isona firmana on julkistanut tuotteidensa ympäristökuormitusta koskevia lukuja. Eri asia sitten kannattaako Coca-colaa silti valita Elovenan tilalle. Minun mielestäni kumpikin kannattaisi jättää kaupan hyllylle terveyssyistä (Coca-cola myös muista syistä) ja nauttia jotain oikeasti terveellistä ja piristävää.

Ja lopuksi, herää kysymys siitä, mitä tavallinen kuluttaja hyötyy näistä muutamien tuotteiden hiilijalanjälkivertailuista ilman että mitään muita seikkoja otetaan huomioon. Näen tässä sellaisen pienen riskin, että kun aletaan sokeasti tuijottaa pelkkiä hiilijalanjälkiä, mennään taas jossain toisaalla metsään. Kokonaisuus ennen kaikkea!

1 kommentti:

Nana Q. kirjoitti...

Auts, Elovena-juoma pelasti minut monta kertaa viime kesänä, kun duunipaikan ruokala ei houkuttanut. Kuvittelinpa tekeväni suht fiksunkin valinnan, olihan tuote kotimainen, kasvipohjainen ja pahviin pakattu. Ei oo turhan simppeliä tämä maailmanparantaminen...