keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Bambua

Bambu-puuvillalangasta neulottu tiskirättini on nyt ollut jonkin aikaa käytössä (kuvakin tulee ehkä jossain vaiheessa tänne, tosin edustavin hetki on jo ohitse...). Aika mukavasti on toiminut. Samaan aikaan vertailussa on ollut pelkästä puuvillasta virkattu rätti eikä se tunnu yhtään niin hyvältä kuin tuo bambun ja puuvillan sekoitus. Varsinkin imukyvyssä on huoma ero.

Aiemmin tuskailin, kun bambu-lankaa ei tuntunut löytyvän oikein mistään Tampereelta. Lampsin lopulta ihan kunnon lankaliikkeeseen, josta löysin paria merkkiä bambu-lankaa (häpeäkseni en muista merkkien nimiä, paitsi Novitaa taisi olla joukossa, ja kun en kotona kirjoita, en voi tarkistaa minkä merkkistä ostamani lanki on... tarkistan asian myöhemmin).

Syy miksi päädyin sekoitelankaan oli väri. Bambu-lanka ei kuulema pidä tummia värejä kovin hyvin ja siksi niitä valmistetaan aika haalean värisinä. Puuvillan kanssa väri pysyy paremmin ja siksi valinta osui siihen. Ostin kaksi kerää: tummansinisen ja vaaleanvihreän. 50 g:n kerä maksoi 4,5 euroa eli melko kallista lystiä (hinnat olivat samaa luokkaa myös muiden merkkien osalta). Toisaalta yhdestä kerästä saa tehtyä 2 kohtuullisen kokoista rättiä, jotka kestävät todennäköisesti aika pitkään. Itse asiassa saa nähdä kuinka pitkään kestävät. Kerron kyllä, jos rättien (joita vielä tällä hetkellä on vain yksi, mutta lisää on tulossa) toimintakyvyssä ilmenee jotain muutoksia.

Bambusta kun oli puhe, niin mainittakoon tässä myös se, että R-Collectionin uudessa mallistossa on bambumekkoja ja -tunikoita. Yritin selvittää pikaisesti bambun alkuperää ja tuotantoon liittyviä kysymyksiä. Suoraa vastausta en löytänyt, mutta näyttäisi siltä, että ympäristöasiat on otettu R-Collectionilla kohtuullisen hyvin huomioon. Alla oleva maininta löytyi FAQ-osastolta:

"Miten R-Collection ottaa ympäristön huomioon?
Luontoystävällisyys ja ympäristön huomioon ottaminen kuuluvat R-Collectionin perusarvoihin. Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintatapojamme vähemmän energiaa kuluttaviksi ja tutkimme uusia tapoja hyödyntää eri materiaaleja uudelleen sekä vähentää syntyvän jätteen määrää. Haluamme omalta osaltamme olla mukana puhtaamman ja eettisemmän toimintamallin edelleen kehittämisessä ja viemme tietoutta eteenpäin myös alihankkijoillemme. Tästä työstä kertoo mm. se, että valtaosassa trikootuotteitamme käytetään johtavan maailmanlaajuisen tekstiilialan valvontaelimen, Öko-Texin, standardoimia tuotantomenetelmiä."
- Lähde: R-Colletion

Ei kommentteja: