tiistai 17. helmikuuta 2009

ABC ja Reilu kahvi

Monet ovat varmaan törmänneet harmittavaan uutiseen siitä, että ABC-asemat tässä hiljattain vaihtoivat Reilun kaupan kahvinsa Kulta-Katriinaan. No, nyt porukka aktiivisia ihmisiä Reilun kaupan puolesta ry mukanaan on lähestynyt ABC-ketjua avoimella kirjeellä.

Olin aikoinaan yllättyneen iloinen ABC:n päätöksestä siirtyä Reilun kahvin tarjoajaksi, joten hieman harmittaa tämä päinvastainen päätös. Toisaalta en ole mikään ABC-asemien kanta-asiakas, joten minun mielipiteeni tuskin painaa yhtä paljon kuin sen perusjampan, joka esim. pikkupaikkakunnalla viettää lähi-ABC:lle aikaa säännöllisesti, ja jonka suhtautuminen Reiluun kauppaan lienee lähtökohtaisesti, jos ei vihamielinen, ainakin epäileväinen. No, katsotaan kuinka paljon minun kulutuksen väheneminen painaa ABC:n vaakakupissa. Ensi kesän automatkoilla pysähdyspaikkoina ovat jotkin muut asemat.

Joka tapauksessa veikkaan, että ABC:n asiakaskunnassa herännyt Reilun kahvin vastustus on enemmän ideologista laatua. ABC:n mukaanhan syynä oli asiakaspalaute, jonka mukaan Reilu kahvi maistui pahalta. En voi millään uskoa, että Meiran Reilulla kahvilla ja Kulta-Katriinalla olisi juurikaan eroa, jos ne on keitetty samoilla laitteilla, puhtaalla vedellä eivätkä ole seisoneet pannuissa puolta päivää. Voin olla väärässäkin, mutta vahvasti epäilen, että tottumus ja periaatteellinen vastustus ovat syynä ABC:n saamaan asiakaspalautteeseen, jolla Reilut kahvit heivattiin pois.

Vai mitä mieltä olette?

Keskustelua on virinnyt ainakin Uuden Suomen sivuilla: ABC hylkää Reilun kahvin "yleisön pyynnöstä", josta saa myös hahmotettua kiintoisan kuvan Reilun kahvin vastustajista. Tekisi mieleni tehdä se tässä, mutta korrektiuden nimissä jätän yleistysten tekemisen kunkin omalle kontolle.

3 kommenttia:

Noora Katariina kirjoitti...

Jep, tämänpäiväisessä Hesarissa ABC:n edustaja vielä myönsi, ettei kyse ole mausta vaan siitä, että asiakkaiden mielestä Kulta Katriina on "tuttu ja turvallinen".

Mari Koo kirjoitti...

Se Hesarin juttu oli minun tekemäni, Kulutusjuhlassa nousseen keskustelun innoittamana. Laitoin tekstiä aiheesta myös Kulutusjuhlan kommenttiosastolle, lehdessä tais olla vähän lyhennetty versio tuosta. .

Pia kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Vaikuttaa tosiaan siltä, että Reilu-imago, tai toisten mielestä vihreävasemmistoinen maailmanparannussuhvaitsevaisuusfeminismi hössötys (kuten useilla keskustelupalstoilla näihin aiheisiin viitataan), oli siinä ABC-kahvikokeilussa vikana, ei suinkaan se maku.

Mutta ei luovuteta, vaikka osa ihmisistä yrittää torpedoida kaikki yritykset muuttaa tätä maailmaa paremmaksi. Äänestetään jaloilla ja annetaan palautetta, kyllä se jossain vaiheessa yrittäjienkin kukkaroissa alkaa tuntua!