perjantai 23. tammikuuta 2009

Uutta kotimaisilla olutmarkkinoilla

Näyttää siltä, että suomalaiset pienpanimot ovat huomanneet keskieurooppalaistyyppisten tummien oluiden suuren suosion Suomessa ja lähteneet haastamaan niitä kotimaisilla vaihtoehdoilla. Löysin nimittäin pari päivää sitten muutaman aivan mainion uutuus-oluen. Asialla ovat muutenkin jo suosikkilistalla majailevat Nokian panimo ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas (Laitilan sivut kannattaa tsekata ihan vain niiden hauskan toteutuksen vuoksi).

Nokian panimon uutuuksiin kuuluu kolmen uutta tulokasta Keisari-tuoteperheeseen eli dark, lager ja Keisari Münchener Premium. Näistä tuli maistettua tummaa ja Müncheneriä eikä kyllä löytynyt paljon kritisoitavaa. Pirteitä, ei liian makeita, mutta maltaista maukkautta löytyy riittävästi. Ulkomaisista lajitovereista mieleen tulevat tshekkiläiset tummat oluet, kuten Staropramen ja Budejovickét. Nokian panimon valikoimista kannattaa myös hehkuttaa Året runt -kausiolutta, joka on myös mitä mainioin talviolut. Lue lisää täältä.

Voiton tässä makutestissä vei kuitenkin uusi suosikkini, Laitilan Kievari Schwarz -olut, joka ei kalpene ulkomaistenkaan herkkujen rinnalla. Täyteläinen, aavistuksen tervainen ja paahtunut, sanoisin melko täydellinen tumma olut. Ja mikä parasta tämäkin olut, kuten kaikki muutkin firman juomat on tuotettu tuulivoimalla. Lue lisää Laitilan uusista tuotteista Olutkulttuuriportaalista.

Mielenkiintoinen yhtymäkohta molempien panimoiden uutuuksissa on muuten niiden ulkoasu, jossa on käytetty keskiaikaista kuvastoa. Kievari-oluen pullossa seikkailee Olaus Magnusin ”Vakkasuomalaisia oluenjuojia” (lisää täällä), ja Keisari-oluissa symboliikka näyttäisi viittaavan pitemmälle historiaan.

Suosittelen lämpimästi sekä Kievaria että Keisareita, ja esitän vielä kainon toivomuksen panimoiden suuntaan: näitä kun saisi luomuna, niin... voisi pian käydä kukkarolle kalliiksi :)

Ei kommentteja: