keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Biohajoava muovimussi onkin energiasyöppö

Tämänaamuisessa Hesarissa oli kiintoisa juttu (Kaupan kassalla kannattaa valita kierrätysmuovia), jossa vertailtiin kestokassien, muovikassien ja biohajoavien muovikassien ekologisuutta. Juttu antoi paljon ajattelemisen aihetta ja muuttanee joitain omia ekologisiksi luultuja tapoja.

Itsellä tuli nimittäin hieman yllätyksenä se, että biohajoavat muovikassit eivät olekaan kovin ekologisia. Niiden aiheuttama hiilijälki on paljon suurempi kuin esimerkiksi tavallisten muovipussien, mikä johtuu siitä, että biokassien valmistamiseen kuluu runsaasti öljypohjaista muovia. Jutussa haastatellut tutkijat eivät suosittele biokassien käyttöä lainkaan.

"Kummallinen keksintö", Tuomas Mattila sanoo. "Kassin maatuminen on kuin polttaisi öljyä tuottamatta sähköä tai lämpöä."

Itse olen valinnut biohajoavia hedelmä- ja vihannespusseiksi silloin kun niitä on kaupoissa ollut tarjolla, mutta nyt taitaa tämäkin käyttö loppua. Biojätteet kun saa aivan yhtä kätevästi hävitettyä paperipusseissa.

Toinen yllättävä seikka oli puuvillaisen kangaskassin moninkertainen hiilijälki muovi- ja paperipussiin verrattuna. Puuvillakassin rasitteena ovat kivihiilen käyttö puuvillan tuotannossa Kiinassa ja puuvillan viljelystä aiheutuva suuri vedenkulutus.

"Puuvillakassia pitääkin käyttää keskimäärin 53 kertaa, jotta se olisi ilmaston kannalta parempi kuin jatkuva muovikassien käyttö."

Vertailussa kassit päätyivät seuraavaan ekologisuusjärjestykseen:

1. Kestokassi
2. Paperikassi
3. Muovikassi
4. Biohajoava muovikassi

- Lähde: Helsingin Sanomat

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itseäni häiritsee suuresti biohajoavissa kasseissa se, että ne eivät kestä juuri lainkaan. Laitapa sellaiseen jokin teräväkulmainen tai painava elintarvikepakkaus, niin hetkessä siihen on revennyt reikä. Tämän jälkeen kassia ei voi käyttää edes biopussina...

Itse, kangaskasseja vuosien aikana itselleni haalineena ja alati niitä mukanani raahaavana, aion jatkaa niiden käyttöä jatkossakin, tästä artikkelista huolimatta. Kieltämättä voisin kuitenkin turvautua kestokassiin, mikäli oma kassini olisi jostain syystä unohtunut.

Pia kirjoitti...

Biohajoavissa kasseissa on tosiaan tuo rikkoutumisherkkyys vähän toista luokkaa kuin perusmuovikasseissa. Hedelmäpusseina ne ovat toimineet ihan mukavasti, mutta myös minulla on ollut isompikokoisten biohajoavien kanssa ongelmia.

Minusta on todella tärkeää, että tällaisia tutkimuksia tehdään. Usein ekologisuuden pohtimisessä mennään liiallisuuksiin ja demonisoidaan kategorisesti kaikki vähänkin epäilyttävältä tuntuva, vaikka lopulta ero ekologisen ja ei-ekologisen tuotteen välillä olisikin melko pieni.

Maltti on valttia tässäkin asiassa ja siksi toivoisi, että asioihin suhtauduttaisiin vähemmän kiihkolla ja pohdittaisiin tuota ekologisuutta riittävän monitahoisesti. Ettei ekosokaistuneina päädyttäisi ojasta allikkoon.

tyttism kirjoitti...

Mikä kumma on tuo kestokassi?

Minä pitäydyn kyllä kangaskasseissa, johan tuo 53 käyttökertaa tulee vuoden käytöllä täyteen, enkä edes kehtaa sanoa kuinka monta vuotta omat kassini ovat olleet käytössä...

Noora Katariina kirjoitti...

Hmm. Paperipusseissa biojätepusseina on vain se ongelma, että niistä menee vielä helpommin kosteus läpi - seuraa hajoaminen. Saako kaupan paperipusseja laittaa sellaisenaan biojätteeseen?