maanantai 8. joulukuuta 2008

Ekologiset lahjapaperit

Joulu lähestyy ja monessa paikassa on jo listattu ekologisia lahjojaideoita. Lahjojen ekologisuuden ohella olisi hyvä miettiä myös niiden pakkaamista. Lahjapaperit on useimmiten* valmistettu sellaisesta materiaalista, ettei niitä voi viedä paperinkeräyslaatikoihin - eli suuri määrä kertakäyttöistä silmäniloa menee kierrättämättömänä roskiin. Useissa ekologisissa lahjoissa tätä ongelmaa ei tosin ole. Lahjakortit ja monet palvelut tulevat usein automaattisesti kirjekuoressa. Mutta mitä tehdä niille lahjoille, joihin eivät kirjekuoret riitä?

Yllätys yllätys, lahjapaperia voi tehdä itsekin. Helpointa on uusiokäyttää sanomalehtiä, esimerkiksi sarjakuvista ja mainoksista saa askartelemalla aika hauskoja lahjojen päällysteitä. Myös muut kierrätettäväksi kelpaavat materiaalit käyvät askartelutarpeiksi.

Jos taas on laiska, kuten minä usein, eikä jaksa nähdä kovin paljon vaivaa lahjapaperin värkkäämiseen, voi kietaista lahjan ihan perussanomalehteen ja laittaa paketin päälle esimerkiksi vinkeän kortin. Myös ruskeat paperipussit ovat olleet itsellä usein käytössä. Niistä saa lahjanauhan kanssa ihan kelpo paketin.

Vanhoja lahjapapereita voi tietysti käyttää uudelleen, jos on onnistunut avaamaan pakettinsa repimättä papereita hajalle. Myös paperiset lahjapussit tai pelkkä lahjanaru käyvät joskus hyvin lahjapaperin asemasta. Periaatteessa vain mielikuvitus lienee rajana ympäristöystävällisiä paketointivaihtoehtoja miettiessä.

* Vain pari kertaa olen törmännyt kierrätetystä materiaalista valmistettuun lahjapaperiin, mutta paikat eivät ole enää muistissa. Vinkkaa kommenttilootaan, jos tiedät hyvän paikan kierrätettävien lahjapapereiden ostoon.

2 kommenttia:

Helmi kirjoitti...

Meillä paketit avataan aina hitaasti ja varovasti saksin (hupia pidemmäksi aikaa) ja paperit talletetaan huolellisesti tulevia vuosia varten. Vanhimmat paperit ovat noin 15 vuotta vanhoja, ehkä vanhempiakin, ja edelleen käytössä. Papereilla on jo tunnearvoa ja paketoidessakin on kiva muistella, että mitähän tästä paperista viime vuonna paljastui.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.loihdi.fi sivuilta löytyy ohje ekologisen lahjarusetin tekoon mainoslehdistä. Tuossa suora osoite lahjarusetin teko-ohjeeseen http://www.loihdi.fi/saastovinkit/juhlat/lahjarusetti/