tiistai 9. joulukuuta 2008

Ekologinen uutiskatsaus

Ekoilu näyttää ujuttavan lonkeronsa moneen yhteiskunnan kolkkaan - ja hyvä niin. Tässä pientä ekouutiskatsausta.

Hesari kertoi tänään Kelan suunnitelmista luopua kertakäyttövaipoista äitiyspakkauksissa, Äitiyspakkauksen kertakäyttövaipoista halutaan eroon. Uutinen herätti vilkasta keskustelua aiheesta.

Ylen mukaan Hehkulamput katoavat myynnistä. EU:n energiaministerit hyväksyivät maanantaina direktiivin, jolla hehkulamput poistuvat vaiheittain kokonaan myynnistä vuoten 2012 mennessä.

Kumppanin numeron 11/08 pääkirjoituksessa Kovien pakettien salaisuus Heta Muurinen pohtii lahjojen merkitystä joulun vietossa. Tuovatko paketit onnea, vai olisiko joulua mahdollista viettää ilman paketteja? Riittääkö "pelkkä" yhdessäolo?

"Lahjavuoren sijasta vanhemmat voisivat rakentaa lapsilleen joulun mielikuvitusmaailman. Samalla itsekin voi sukeltaa joulun fantasiaan. Ja kun asunto on velhokoulu tai keijujen valtakunta, ei joulusiivouksellakaan ole niin väliä."

Miksei joulua voisi viettää näinkin?

3 kommenttia:

elisa kirjoitti...

mielenkiintoinen blogi!
voisi alkaa tutkiskelemaan ja vierailemaan täällä, koska tulee harrastettua tuota arkipäivän aktivismia :):)

tyttism kirjoitti...

Olen iloinen kuin pieni murmeli kertakäyttövaippojen poistumisesta! Ymmärrän kyllä niiden käytännöllisyyden esim automatkaillessa tms, mutta mielestäni äitiyspakkauksen tulisi vastata vauvaiän tarpeisiin ja käsitykseni lapsen suolentoiminnasta kuitenkin on, ettei noilla parilla kerttispaketilla mitenkään voi pärjätä koko vauva-aikaa.

Hehkulamppudirektiiviä osasinkin odottaa, sillä esim. Australiassa vastaava ryhtiliikehän on tehty jo aikaisemmin. Äitiäni hirvittää se, että energiansäästölamput ovat vielä ongelmajätettä ja jätteenkäsittelyyn menee energiaa, mutta itse en usko, että ongelmajätteen tuohamisen vaatima energia olisi lähelläkään sitä energiaa joka lamppua käyttämällä säästyy. Omassa kodissani on yksi loisteputki, 4 kynttilähehkulamppua, 7 tavallista hehkulamppua ja 2 energiansäästölamppua. Prosentuaalisesti aika pieni osa siis, mutta tuntuu tosi turhalta heittää pois toimivia (ja kaapissa kolmatta vuotta lojuvia käyttämättömiä) hehkulamppuja. Olenkin vaihtanut nuo kaksi e-lamppua palaneiden tilalle ja täytyy kyllä sanoa, että jatkossakin tulen vaihtamaan etenkin hankaliin kattolamppuihin nimenomaan energiansäästölamppuja. Ne kestävätkin niin pitkään, ettei mun tarvitse enää tässä opiskelijakämpässä kyllä vaihtaa kertaakaan noita lamppuja. Jee!

Mä olen koittanut siirtyä kohti immateriaalisia lahjoja, ja itsetehtyjä tarpeeseen tulevia lahjoja sekä esim kahvia ja teetä. Inhoan krääsää, joka pyörii nurkissa.

Pia kirjoitti...

Elisa: kiitoksia kommentista ja tervetuloa vierailulle :)

Tyttism: Samoilla linjoilla olen. Kestovaippoja on toki helppo hehkuttaa vielä kun ei ole omia lapsia, mutta toisaalta uskoisin sen olevan vain asennekysymys. Itse muistan lapsuudessa temmeltäneeni kestovaipoissa enkä muista äitini koskaan erityisesti valittaneen niiden teettämästä työstä, siis myöhemminkään.

Siirryn pikkuhiljaa hehkulamppujen hiipuessa energiasäästölamppuihin. Tavallisia lamppuja lienee vielä muutama + vessoissa halogeenit.

Minulle joulussa on aina ollut tärkeintä tunnelma, toki nuorempana lahjatkin olivat kieltämättä tärkeitä. Nykyään voin hyvällä omallatunnolla todeta, etten oikeastaan kaipaisi muuta kuin rauhallista yhdessäoloa perhaan kanssa, rauhoittumista ja hyvää ruokaa.