torstai 11. joulukuuta 2008

Ekologinen tiskirätti, osa II

Innostuin aiemmin Mantelipirtelöstä löytämästäni vinkistä neuloa itse tiskirätti. Bambulanka, jota rättiin suositeltiin materiaaliksi on jäänyt vielä hankkimatta, mutta googlasin huvikseni sanaparilla ekologinen tiskirätti ja löysin muita mielenkiintoisia vaihtoehtoja bambuluutulle.

Sisustus ja lifestyle -verkkokauppa Helsinki Living tarjoaa nettisivuillaan Anu Pylsyn suunnittelemaa tiskirättiä. Käsinpainettu rätti on materiaaliltaan sieniliinaa, jonka voi käytön jälkeen hävittää biojätteen mukana. 2 kpl:een paketti maksaa 4,60 €. Kuoseina mattopiiska ja kalliomaalaus.

Oma shopilla on myynnissä design-tiskirättejä/siivousliinoja. Puuvillaiset rätit on valmistettu Tanskassa ja ne kestävät 95 asteen pesua. Rätin hinta on 6 €.

Yllättäen myös S-ketjun valikoimista löytyy Daily-sieniliina, jota kuvauksen mukaan voi pestä ja jonka voi kompostoida. Materiaaleina 70% viskoosia ja 30% puuvillaa, valmistusmaa Saksa.

Daily-luutua lukuun ottamatta mainitut tuotteet hivelevät kyllä silmää, mutta niiden ekologisuus jäi mietityttämään. Kaikkien etuina on pitkä käyttöikä ja kierrätettävyys, toisaalta materiaalien tuotantoa pitäisi vielä kehittää ekologisempaan suuntaan. Esimerkkituotteiden materiaalien, puuvillan ja viskoosin, tuotantojen ongelmina ovat edelleen runsas energian ja veden kulutus, keinokastelu, keinolannoitteet ja torjunta-aineet. Ekologisin vaihtoehto lienee siis itse luomupuuvillasta tai bambulangasta neulottu tai virkattu rätti.

Tekstiilien ympäristövaikutuksista löytyy muuten napakka tietopaketti esim. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ympäristöoppaasta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On myös olemassa ekopellavasta tehtyjä kotimaisia tiskiluutuja, jotka ovat kestäviä, konepestäviä, kompostoituvia ja luonnostaan antibakteerisia. Ainoa huono puoli on hinta: eräässäkin nettiputiikissa tästä saa velottaa 9 eur...

Pia kirjoitti...

Hmm, kiinnostavaa, mistähän nettikaupasta näitä saa? Hinta kyllä tosiaan kuulostaa aika julmalta.

ELOHIIRI kirjoitti...

Mä olen ajatellut neuloa hamppulangasta tiskirättejä. Kuulin, että toimii loistavasti tiskirättinä. Taitaa kyllä vaatia yhden pesun ensin.

Titityy myy hamppulankaa.