maanantai 17. marraskuuta 2008

Parantuuko maailma hyväntekeväisyydellä?

Tyttism (ekoelämää-blogi) haastoi tuossa jonkin aika sitten pohtimaan hyväntekeväisyyttä ja omia hyväntekeväisyystekoja. Seuraavassa mietteitä aiheesta.

Aiemmin osallistuin erilaisiin hyväntekeväisyyskeräyksiin sen kummemmin pohtimatta niiden todellista vaikuttavuutta. Jos keräyslipas eteen sattui, sinne usein kilahti muutama kolikko. Siinä tunsi tehneensä päivän hyvän työn, kun vähistä rahoistaan antoi köyhemmille. Oikeastaan vasta Reilun kaupan myötä olen alkanut pohtia hyväntekeväisyyttä hieman toisella tavalla.

Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että köyhyys (joka kai lienee se perimmäinen syy miksi hyväntekeväisyyttä on olemassa) eri puolilla maailmaa ei lopu tai vähene hyväntekeväisyydellä. Suurimmat muutokset tilanteeseen saataisiin "oikeilla" talouspoliittisilla päätöksillä, jos poliittista tahtoa löytyisi. Tärkeintä olisi muuttaa yhteiskuntien ja maailmantalouden rakenteita niin, etteivät ne edesauttaisi riippuvuutta epävarmoista tekijöistä, kuten esim. useilla köyhillä mailla raaka-aineiden hinnoista, ja toisaalta meillä länsimaissa varmistaa riittävillä tulonsiirroilla se, ettei yllätävä tilanne elämässä aiheuta köyhyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäämistä.

En tietystikään väitä, etteikö hyväntekeväisyydellä saataisi mitään aikaan ja varmasti se on monelle avunsaajalle ensiarvoisen tärkeä asia. Usein se on myös ainoa avun lähde, kun muita auttajia ei ole. Hyväntekeväisyyskampanjoilla saadaan kuitenkin suuressa mittakaavassa aikaan vain hyvin kosmeettisia muutoksia. Jokaiselle köyhän maan lapselle ei riitä länsimaalaisia kummeja ja aina avustukset eivät kohtaa niitä tarvitsevia. Kampanjoilla kerättyjen tavaroiden kuljetukset kuluttavat energiaa moneen kertaan, vaikka kierrätys sinänsä onkin kannatettava asia ja hyväntekeväisyys tavaroidenkin muodossa ihan ok. Maailma ei kuitenkaan parannu pelkällä hyväntekeväisyydellä.

Mitkä hyväntekeväisyyden muodot sitten ovat toimivia? Alussa jo mainittu Reilu kauppa (jos sitä haluaa pitää hyväntekeväisyytenä) on tällä hetkellä mielestäni yksittäiselle ihmiselle tehokkain tapa vaikuttaa pysyvään köyhyyden poistamiseen köyhissä maissa. Reilu kauppa on tulojen siirtoa luonnollisessa muodossa: toinen tuottaa, toinen ostaa. Se kannustaa työhön, omatoimisuuteen eikä passivoi, kuten pelkkä rahallinen tai materiaalinen apu saattaa tehdä. Toki on tilanteita, joissa apua on saatava heti, kuten luonnonkatastrofit, joissa kokonaisia kaupunkeja ja yhteisöjä on rakennetteva alusta asti uudelleen. Kannatan silti ensisijaisesti sellaisia toimia, joilla ihmiset voivat itse vaikuttaa ja nimen omaan kokea itse vaikuttavansa oloihinsa ilman tuntemusta siitä, että apu tarvitsisi joskus "maksaa" takaisin. Reilu kauppa on myös meidän "auttajien" näkökulmasta järkevä vaihtoehto. Sen sijaan, että lahjoittaisimme rahaa/tavaraa hyväntekeväisyyteen ja samalla tukisimme edelleen epäterveitä kaupan muotoja, jotka ylläpitävät eriarvoisuutta ja näin tuottavat köyhyyttä, voimme osallistua tämän rakennelman purkamiseen ostamalla hieman kalliimpia tuotteita ja näin vaikuttaa ihmisten elinolosuhteiden kohentamiseen.

Monen mielestä hyväntekeväisyys on edelleen parempi tapa toimia maailman köyhyyden parantamiseksi. Usea tuttuni laittaa mieluummin pari kertaa vuodessa rahaa keräykseen kuin maksaa kahvistaan tai banaaneistaan jatkuvasti vähän enemmän. Tässä onkin ongelman ydin: haluammeko me oikeasti edes ratkaista maailman köyhyysongelmaa? Onko helpompi ostaa puhdas omatunto muutamalla rovolla kuin tinkiä omasta elintasostaan - tai pikemminkin maksaa elintasostaan sen "oikea hinta"?

1 kommentti:

tyttism kirjoitti...

Hei, meidän ajatukset kulkee aika samoja latuja! Etenkin tuo viimeinen kysymys on erinomainen - tällä hetkellä meidän elintasostamme maksavat vallan muut ihmiset! Reilu kauppa on myös siitä hyvä järjestelmä, että se tuo eettiset valinnat lähelle jokaista kuluttajaa, kun vuodevaatteista jugurtteihin lähes kaikkea alkaa löytyä myös Reiluna. Ei tarvitse nähdä erikseen vaivaa, kun hyväntekeväisyys löytyy samasta paikasta kuin kaikki muukin ostettava.