perjantai 28. marraskuuta 2008

Älä, älä, älä

Kaikki valistuneet lukijat varmasti tietävät mikä päivä tänään on. Luonto-Liiton Älä osta mitään -päivä kehottaa meitä pohtimaan kulutustottumuksiamme viettämällä vuorokauden "hankkimatta tavaraa ja käyttämättä rahaa". Tämän vuoden teemana on kaupunkitila ja sen kaupallinen/epäkaupallinen käyttö.

Ideahan on ihan jalo, ja on toki hienoa, että ihmisiä yritetään herätellä pohtimaan kulutustaan ja sen vaikutuksia. Jäin kuitenkin miettimään sitä, kuinka hyvin tällainen kampanja tavoittaa muita kuin meitä jo näistä asioista tietoisia? Miten tällainen käskymuotoinen, negaatiolla vahvistettu julistus tavoittaa sen kulutuskeskeisen ympäristölle olkiaan kohauttavan tyypin, jota pitäisi herätellä enemmän kuin sinua tai minua?

Väistämättä tulee mieleen perinteinen keppi&porkkana -asetelma. Olisiko kenties parempi hyökkäyksen ja kieltämisen sijaan tarjota jotain positiivista tapaa vaikuttaa? Luonnollinen vertauskohta löytyy porkkanamafiasta, joka ei pyri kieltämään kulutuksen tarvetta, vaan ohjaamaan sitä ekologisempaan suuntaan.

Tässä olisi muutama kilpaileva vaihtoehto:
"Haluan, mutta tarvitsenko?" -päivä
"Korjaanko vai ostanko uuden?" -päivä
"Tarvitsenko 55. kengät"? -päivä
"Ostanko uuden vai käytetyn?" -päivä
"Kulutetaan vastuullisesti ja eettisesti" -päivä

Oma Älä osta mitään -päiväni alkoi toteamuksella, että jääkaappi ammottaa tyhjyyttään eli kauppareissua olisi tiedossa. Voisin tietysti elellä kuivamuonilla ja pakastimen antimilla, mutta tekisikö se minusta fiksumman kuluttajan? Ruokaa on joka tapauksessa ostettava viimeistään huomenna, joten mitä se muuttaa, jos menen kauppaan jo tänään. Ja kai nyt töissä saa käydä syömässä kun en tajunnut tehdä eväitä? Saahan?

5 kommenttia:

Helmi kirjoitti...

Ajattelin aamulla mielessäni vähän samankaltaisia juttuja. Esim. eilen pari kaveriani puhui, että on pakko lähteä nyt ostarille ostaan ne uudet meikit ja kengät, kun huomenna on kerran se "älä osta mitään" -päivä. Meniköhän kaikki nyt ihan oikein?

VilleV kirjoitti...

Kyllä: "Kuluta vastuullisesti" -päivä olisi jotenkin paljon ... no ... realistisempi, eikä vähemmän haastava. Tai kenties jopa haastavampikin.

Sanoo perheenisä, jonka on käytävä tänään kaupassa ostamassa läjittäin ruokaa viikonloppua varten.

tyttism kirjoitti...

Mä sinällään tykkään päivän ideasta, mutta luulen, ettei se tavoita niitä, keitä yritetään tavoittaa. Sen sijaan olisin sillä kannalla, että ylenpalttista ostoskulttuurin viljelyä pitäis rajoittaa ja olen kovin kriittinen kauppojen lähes säätelemätöntä sunnuntaiaukioloa kohtaan. Mun mielestä kirkon ympäristöpäivillä kesällä kiteytettiin hyvin: kerran vuodessa olevan ÄOM-päivän sijaan kirkkon on kautta aikain kehottanut ihmisiä viettämään kyseistä päivää kerran viikossa. En ymmärrä, millaisia ostoksia ihmiset haluavat tehdä, sillä peruselintarvikkeet, hammasharjat ja vauvanvaipat saa kyllä ostettua myös nykyään aukiolevista pienistä lähikaupoista.

-X-J- kirjoitti...

Idea hyvä, mutta, mutta... duunattu enemmän sellaisille shoppailijoille sun muille turhanpäivän kuluttajille...

peruselintarvikkeet eivät selvästikään kuulu ÄOM-listalle!

sivukuja kirjoitti...

Hei,
inspiraatioperhosten parvesta haaveilin yhden sinulle:
http://sivukuja.blogspot.com/2008/11/valoa-ja-pime.html