maanantai 17. marraskuuta 2008

GMO:sta

Tänään Hesarin avatessani päiväni meni miltei saman tien piloille. Syynä oli Turun yliopiston perinnöllisyystieteen professorin Petter Portin yltiöpositiivinen kirjoitus geenimuuntelusta. Otsikko on kaiken huippu: Geenimuuntelu hyödyttää kaikkia.

Kuinkahan paljon ja mikä taho on maksanut professorin näin myönteiseksi? Tieteeseen kuuluu yleensä myös kielteisten asioiden esille tuominen, mutta tästä kirjoituksesta niitä ei löydy - vaikka monet muut asiantuntijat ovat niitä kyllä esittäneet.

"Muuntogeenisten eliöiden kasvatusta ja viljelyä sekä niistä valmistettavien elintarvikkeiden turvallisuutta valvovat sosiaali- ja terveysministeriön alainen Geenitekniikan lautakunta sekä maa- ja metsätalousministeriön alainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, jotka ovat demokraattisessa vastuussa olevia viranomaisia", kirjoitaa Portin.

Hyvät demokraattisessa vastuussa (ööh, missä vastuussa?) toimivat Geenitekniikan lautakunta ja Evira, voitteko käsi sydämellä vannoa, että geenimuunneltujen kasvien hyväksyminen ei vaikuta tulevaisuudessa luomutuotantoon, ja jos suuhuni sattuu jostain syystä eksymään geenimuunneltuja organismeja, voitteko vannoa, etten saa niistä terveyshaittoja?

Luulin pitkään, että kasvissyöjänä olen turvassa kaikilta tällaisilta tehotuotantoon liittyviltä älyttömyyksiltä. Naureskelin hullunlehmäntaudin aikoihin lihaa syöville ystävilleni. Siitäpähän saitte. Nyt ei enää naurata.

GMO:sta kirjoitellaan myös Kotiäidin Luomulaaksossa, lue Miksi minä en pidä geenimuuntelusta.

Ei kommentteja: