torstai 28. elokuuta 2008

Pesupähkinät, osa I

Muutaman ystäväni kokemuksia kuunneltuani päätin itsekin kokeilla intialaisia pesupähkinöitä. Pähkinöiden kehutaan olevan paitsi tehokkaita ja täysin luontoon hajoavia, myös edullinen vaihtoehto kemiallisille pesupulvereille. Tietoa pesupähkinöistä voi lukea esim. seuraavista linkeistä: Biona, Pikkuruu, keskustelua pesupähkinöistä ja niiden ekologisuudesta löydät mm. täältä ja täältä.

Ostin alkuun pääsemiksi 1,2o euroa maksaneen kokeilusatsin, jossa pähkinän kuorien lisäksi mukana tuli myös pieni pussi, jossa pähkinät pyykin sekaan laitetaan. Tällainen pussi olisi helppo itsekin väsätä, mutta se tuli mieleen vasta kun ostos oli jo tehty.

Testasin pesupähkinöitä normaalilikaiseen värilliseen pyykkiin, jota olen pessyt 40 asteessa. Tällä kertaa käytin tosin pikaohjelmaa, jonka astemäärä on 35. Neljällä pesupähkinän kuoren palasella n. 4-5 kg:n pyykistä tuli kuin tulikin puhdasta. Tavallisten pesuaineiden hajusteisiin tottuneena tuntui omituiselta, että pyykki ei tuoksunut voimakkaasti, mutta periaatteessa olin ihan tyytyväinen pesutulokseen. Tarvinen silti vielä lisää kokeiluja siirtyäkseni kokonaan perinteisistä pesuaineista pähkinöihin. Todennäköisemmältä vaikuttaa kuitenkin se, että käytän molempia rinnakkain.

Jatkossa ajattelin kokeilla pähkinöitä vähän vaikeammin irtoaviin tahroihin. Saa nähdä kuinka käy punaviiniläikän!

4 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Ihan sattumalta päädyin tänne, mutta kommentoinpa kuitenkin, kun on hiukan tullut noita pesupähkinöitä kokeiltua. Ja valitettavasti on aika vähäiseksi jäänyt käyttö, näistä seuraavista syistä:

Tahranpoisto ei pähkinöillä onnistu eli punaviinitahra ei erittäin todennäköisesti irtoa, vaan vaatii sappisaippuaa tms. esikäsittelynä.

Samoin valkopyykkiä ei kannata pelkillä pähkinöillä yrittää pestä, se voi nimittäin värjääntyä hitusen rusehtavaksi. Eli valkopyykkiin pitää pähkinöiden kanssa lisätä jotain valkaisuainetta - en ole jaksanut selvittää, mikä se luonnonmukainen vaihtoehto valkaisijaksi olisi...

Pia kirjoitti...

Elina, kiitoksia kommenteistasi. Kun jaksoin oikein huolella lukea pesupähkinöiden mukana tulleet ohjeet, niin huomasin, että niissä mainittiin juuri tuosta etteivät ne sovi valkaisuun eivätkä tahranpoistajiksi. Uutta tietoa sen sijaan oli se, että pähkinät saattavat jättää valkeaan pyykkiin väriä. Täytyypä otta tämä huomioon seuraavilla kokeilukerroilla.

Elina kirjoitti...

No, en ole aivan sataprosenttisen varma, mistä väri oli peräisin, mutta kerran pähkinöillä pestessä huomasin, että kaikki valkoiset oli jotenkin "likaisen" värisiä pesun jälkeen. Sen jälkeen en ole valkopesua niillä yrittänyt...

Anonyymi kirjoitti...

Pähkinöillä voi valkopyykinkin pestä, kunhan käyttää joko soodaa tai natriumperkarbonaattia. Tuo viimeksi mainittu on mielestäni tehokkaampi, vaikealta kuulostavalta nimestään huolimatta ei ole vaikeaa löytää. Myydään esim. Ekolo-kaupassa (myös netissä) nimellä Ecover valkaisuaine.

Vaikeisiin tahroihin pitää tehdä joku esikäsittely pesupähkinöitä käytettäessä (esim. just tuo sappisaippua), mutta niin pitää useimpien tavallistenkin pesujauheidenkin kanssa. Valkopyykkiin en ole esikäsittelyjä tarvinnut koskaan, kunhan käytän tarpeeksi tuota natriumkarbonaattia.