torstai 27. maaliskuuta 2008

Pekingin olympialaiset

Pekingin olympialaiset ovat puhuttaneet pitkään jo ennen varsinaisten kilpailujen alkua. Monet puolustavat tapahtuman järjestämistä Kiinassa sillä perusteella, että olympialaisten lisäämän kansainvälisen kiinnostuksen ja tarkkailun avulla Kiinaa voidaan patistaa parantamaan esimerkiksi ihmisoikeuksien toteutumista. Kiina sai melko pitkään puuhastella olympialaisiaan rauhassa, mutta Tiibetin viimeaikaiset levottomuudet nostivat tutut ongelmat jälleen kansainväliset yleisön huulille. Ajoitus on itse asiassa loistava. Juuri kun tavalliset penkkiurheilijat alkavat valmistautua kisatunnelmiin, heidän mietittäväkseen nousee muutakin kuin mitalien ja ennätysten odottaminen. Liekö tämä juuri ollut tiibetiläisten mielenosoittajien tarkoitus?

Toistaiseksi mitään suurta boikottiryntäystä ei ole ollut nähtävillä. Urheiluväki puolustautuu boikotoinnin välttelyä sillä, ettei urheilua ja politiikkaa pitäisi sotkea keskenään. Mutta eikö Kiina juuri poliittisin perustein saanut olympiakisat järjestettäväkseen. Eikö yksi tärkeimmistä kisojen myöntämisperusteista ollut mahdollisuus vaikuttaa kansainvälisellä painostuksella Kiinan ihmisoikeustilanteeseen? Miksi toiminta lamaantuu juuri silloin kuin sitä kipeimmin tarvittaisiin?

Onneksi maailmasta löytyy vielä selkärankaisia maita. Tämän päivän Hesarin mukaan nimittäin Puola ja Tshekki aikovat boikotoida olympialaisten avajaisia. Saa nähdä saavatko ne muita rohkeita ja rehellisiä maita joukkoonsa?

Sinä voit ottaa kantaa Kiinan ihmisoikeustilanteeseen mm. allekirjoittamalla vetoomuksen Kiinan viranomaisille kuolemanrangaistuksen lopettamisesta Amnestyn sivuilla tai ostamalla Amnestyn Beijing 2008 -malliston tuotteita.

Lue myös:
Verisiä mitaleja
Hs-raati: Kiinan ihmisoikeuksia voidaan edistää olympialaisissa

Ei kommentteja: